DSC08907.JPG


Jég borítja a Balaton felszínét, ám csak a part mentén néhány méter szélességben. Ráadásul a jég vastagsága is eltérő, ezért veszélyes rámenni.

A siófoki hivatásos tűzoltó-parancsnokság állománya az elmúlt napokban a jégről mentést gyakorolta. 12-16 centiméter vastagságú jégen már kellő biztonsággal lehet korcsolyázni. A part közelében viszont a jég rendszerint, vékony, néha üreges, ezért könnyebben törik. A jégre lépés előtt ezért minden esetben vizsgáljuk meg annak minőségét.

DSC08909.JPG


A feltételezett szituációban egy ember nem így tett és a vékony jég beszakadt alatta. Még a legedzettebbek sem bírnak ki a jeges vízben 15 percnél többet, ezért fontos, hogy a segítség gyorsan érkezzen. A siófoki egységek percek alatt a helyszínre értek, majd két tűzoltó a mentőpallóra feküdt és úgy közelítette meg a jég közé került személyt, hogy kihúzzák a jeges vízből. A balesetet szenvedett embert, a pallóra fektették és egy mentőkötél biztosításával a partra húzták.

DSC08914.JPG


Fontos tanácsok:

- Soha ne egyedül menjünk a jégre kikapcsolódni! Legalább ketten, optimális esetben hárman együtt sportoljunk, így tudunk egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén.

- Ha a szerencsétlenül járt már a jég alá került, már csak felkészült szakemberek tehetnek kísérletet a mentésre, így mielőbbi értesíteni kell a tűzoltóságot a 105-ös segélyhívó számon.

Fotók: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Címkék: katasztrófavédelmi, igazgatóság, jég, megyei, somogy, egészségügyi anyagok