8:30

Itt folytatjuk a tudósítást!

22:00


Keszthelyen se volt gyenge a helyzet ma délután:

ónos balaton
21:37

Egyelőre jelentős ónos eső Somogy északi felén, a Balaton térségében, illetve Somogytól keletre van. A friss számítások szerint,  az éjszakai órákban a jelentősebb csapadék határa, fokozatosan nyugatabbra táncol, így eléri Somogy megyét is. Továbbra sem múlt el a nagy mennyiségű ónos eső veszélye Somogyban. A vasárnap déli órákig, továbbra is jelentős, 5-10 mm körüli csapadék hullhat - írja időjósunk, Szalinay Tibor.

csapi




20:17

Kamionstop Somogyban!


Az rossz időjárási- és útviszonyokra tekintettel 2014. február 1-jén 20 óra 5 perctől korlátozták a 7,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek közlekedését Somogyban. Továbbra is kéri a rendőrség, hogy aki teheti, ne induljon útnak!

20:10



19:30

Jelenleg Kaposvár és környékén, gyengült átmenetileg az ónos eső. A csapadéknak viszont rengeteg utánpótlása van. Legjobban a friss szerb radarképen látszik, hogy dél- délkelet felől továbbra is nagy kiterjedésű, intenzív csapadékzóna közelít felénk. Az ábrán a piros nyilak jelzik a csapadékrendszer haladási irányát. A sárga és zöld szín igen erős csapadéktevékenységet jelent.

onos


A KVG Zrt. közmunkásai már sózzák a Fő utcát. De a járdákon azért érdemes nagyon óvatosan lépkedni, eléggé csúszik minden ami csillog. Így festett kb. fél óürája az Európa park környéke (katt a galériáért):

Sózzák a Fő utcátSózzák a Fő utcátSózzák a Fő utcátSózzák a Fő utcát
Sózzák a Fő utcát
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

19:15

Az M7-es autópálya teljes somogyi szakaszán 60 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben 19 órától a kialakulóban lévő jegesedés miatt. A sztrádán működő elektronikus jelzőtáblákon a szomszédos megyékben is tájékoztatják a közlekedőket a korlátozásról - derül ki a rendőrség tájékoztatójából.

18.28

Az M7-es autópálya somogyi szakaszán, Kőröshegynél a Völgyhídon 60 km/h-s sebesség korlátozás van érvényben a kialakulóban lévő jegesedés miatt. A sztrádán működő elektronikus jelzőtáblákon is tájékoztatják a közlekedőket a forgalomkorlátozásról - tudtuk meg a katasztrófavédelemtől.


17:56

Ónos eső idején az utak sózása hatástalan, mivel a megelőzésképpen kijuttatott szóróanyag nem tudja kifejteni olvasztó hatását, intenzív csapadék esetén az eső a preventív módon kiszórt síkosságmentesítő anyagot is le tudja mosni a burkolatról - írja a közútkezelő. Így a síkosságot csak akkor tudják hatékonyan csökkenteni, ha az eső már elállt, ráadásul a csapadék elállta után a munkagépeknekk is a csúszós útszakaszokon kell elvégezni munkájukat, tehát ilyenkor a síkosságmentesítés jóval több időt vesz igénybe.

A közútkezelő ezért nyomatékosan kéri a közlekedőket, hogy az ónos esővel érintett területeken semmiképpen ne induljanak útnak, mivel várhatóan balesetveszélyes, síkos útszakaszok alakulhatnak ki!

17:38

Piros figyelmeztetés – narancs riasztás egész Somogyra

Somogy megyében másodfokú (narancs) riasztás van érvényben ónos eső veszélye miatt. Az előrejelzések szerint a következő órákban (több órás) ónos eső lehet, melynek mértéke meghaladhatja az öt millimétert -írja közleményében a katasztrófavédelem.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a megye kritikus útszakaszait 12 járművel sózza, az M7-es autópályán további 12 géppel végzik a síkosság-mentesítést.

A hőmérséklet fagypont alatti, a kora esti óráktól délnyugat felől kiterjedt, tartós, intenzív ónos eső, fagyott eső várható, amely erős jegesedést okoz. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezért arra kéri a lakosságot, ne induljanak útnak!

17:15

Mivel nagy mennyiségű ónos eső érkezik, fel kell készülni fa kidőlésekre, áram kimaradásokra is! Ilyen nagy mennyiség esetén ugyanis ez előfordulhat - figyelmeztet időjósunk.

A rendőrség arra kéri az embereket, hogy senki ne induljon útnak, amennyiben mégis, akkor fokozott óvatossággal közlekedjenek, indulás előtt tájékozódjanak az aktuális időjárási- és útviszonyokról! Ha bárki segítségre szorul, az hívja a 107-es vagy 112-es hívószámok valamelyikét!

Apropó, ha már az ónos esőnél tartunk, készítettünk egy videót is arról, hogy mi is ez az egész:
16:34
Mi várható a következő 24 órában? Időjósunk elmondja:
16:21

Elérte Somogy megyét az ónos esőt adó csapadékzóna. Egyelőre még csak gyengén esik, de a következő óráktól egyre intenzívebb lesz a csapadékhullás.

A radaron a jelenlegi helyzet látszik, azaz a kék szín a gyenge csapadékot jelzi. Kaposvár alatt megjelent  azonban a zöldes szín is, ez már intenzív csapadékot jelent. Az intenzív zóna dél felől Kaposvár felé közeledik.

onosterkep

15:51

Ónos esőt jelez a meteorológia kora estére Kaposvárra is. Ezért a sószóró gépek készenlétben vannak a városban, a sofőrök már a KVG Zrt. telepén tartózkodnak. Amint szükséges, indulnak az utakra.

A járdák, buszöblök síkosságmentesítésére is berendelték a közmunkásokat - tudtuk meg városházától.

14:18

Horvátországban már megkezdődött a csapadékzóna képződése. A következő órákban a zóna erősödik, terebélyesedik és észak felé indul. Előreláthatóan, 17-18 óra körül éri el Somogy megyét. Ezt követően intenzív csapadékhullás kezdődik. Eleinte rövid ideig tartó fagyott eső is lehet, majd egyre inkább az ónos eső lesz jellemző. Vasárnap reggelig 5-10 mm ónos eső is leeshet. Szombat estétől tehát jelentősen romlanak a közlekedés feltételei. Tartós, és intenzív csapadékra kell készülni. A vasárnap déli órákig, a hőmérsékletek fagypont alatt maradnak, így javulás holnap délelőtt még nem valószínű. A déli óráktól megszűnik a csapadék, felszakadozhat a felhőzet, kissé emelkedik majd a hőmérséklet is, ezért javulhatnak a közlekedés feltételei.

ónos térkép

A friss Szerb radaron is látszik az erősödő csapadékrendszer.

ónos térkép

11.35

A legfrissebb számítások este hat órától várják a komoly csapadékot! 18 és 21 óra között már nagy területen, egész Somogyban, intenzív ónos eső lesz! Addig is lehet elszórtan kisebb esőzés - tájékoztatott időjósunk, Szalinay Tibor.

Legmagasabb fokú - piros - figyelmeztetést adott ki Somogy megye egész területére a meteorológiai szolgálat 9 óra 47 perckor ónos eső veszélye miatt. Szombat éjfélig az előrejelzések szerint több órás, tartós ónos esőre lehet számítani, melynek mennyisége meghaladhatja az öt millimétert!

A Fonyódi Autópálya Mérnökség 6 gépjárművel, a balatonvilágosi pedig 4 sószóróval végzi az M7-es sztráda síkosság-mentesítését. A siófoki járás útszakaszait a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 7 járművel sózza.

Jelentősebb mértékű jegesedés várható. Ezért a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kéri a lakosságot, senki  ne induljon útnak!

Érdemes tehát felkészülni az utcai közlekedésre! Nézze meg gyorstalpaló tanvideónkat a helyes esés művészetéről!

ónos eső

Folytatódik a rendkívül változékony idő. Egy mediterrán ciklon örvénylik közelünkben. Ennek áramlási rendszerében, a magasban enyhe, nedves levegő érkezik hozzánk. Mivel a talaj alsó szintjein megreked a hideg, ezért megnő az ónos csapadék esélye. Szombaton erősen felhős idő várható, eleinte elszórtan kell számítani kisebb ónos esőre, szitálásra. Előreláthatóan, a késő délutáni, kora esti óráktól, dél felől, egy kiterjedt, komolyabb csapadékzóna éri el Somogy megyét. Egyre többfelé kezdődik jelentős ónos eső, fagyott eső. Tartós csapadékhullás kezdődik, vasárnap reggelig, akár 5-10  mm csapadék is leeshet. A hőmérséklet szombaton egész nap fagypont alatt valószínű.

Szombat estétől jelentősen romlanak majd a közlekedés feltételei. Vasárnap egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, többfelé kell számítani újabb csapadékra. Ónos eső, havas eső, eső, esetleg az esti óráktól havazás, egyaránt előfordulhat. A mostani számítások szerint jelentős havazás nem valószínű. Továbbra is veszélyesek lesznek a közlekedés feltételei. Hétfőn is marad a borongós, csapadékos idő, többfelé kell vegyes halmazállapotú csapadékra számítani. A hőmérséklete kissé emelkedik, ezért megszűnhet az ónos eső veszélye.

A szombat délutántól hétfő délig tartó időszakban lehulló csapadék mennyisége és halmazállapota, térben és időben is váltakozhat, ezért az előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Szombat: Erősen felhős idő várható, eleinte szórványosan kell számítani kisebb ónos esőre, szitálásra. A délutáni óráktól beborul az ég, és egyre többfelé kezdődik ónos eső, fagyott eső. Néhol tartós ónos eső kezdődik, amely vasárnap délig is eltarthat. A délutáni órák hőmérséklete 0,-1 fok körül alakul. Késő estére -2,-4 fokig hűl a levegő.



Vasárnap: Túlnyomóan borult idő várható, többfelé csapadékkal. Ónos eső, havas eső, fagyott eső, eső egyaránt előfordulhat. A délkeleti szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete -2,-4 fok körül alakul. A délutáni órákban 0 fok körül alakul a hőmérséklet.(Az előrejelzés bizonytalan)



Hétfő: Erősen felhős idő várható, eleinte többfelé esővel, havas esővel, esetleg kevés hóval. A délutáni óráktól valószínűleg csökken a csapadékhajlam, felszakadozhat a felhőzet. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között valószínű. A délutáni órákra 0,+2 fokig melegszik a levegő.(Az előrejelzés bizonytalan)



Távolabbi kilátások:
A jövő hét közepétől délnyugatira fordul felettünk az áramlás, jelentős melegedés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ónos, védelem, katasztrófa, eső, somogy, kaposvár, egészségügyi anyagok