13:22

Egy olvasónktól érkezett hozzánk üzenet, miszerint Somogyvár és Vityapuszta között teljesen járhatatlan az útszakasz. Emiatt nem tudnak bejutni Somogyvárra a boltba. Most várják a közútkezelő járműveit.

E sorok megírása után nem sokkal megérkezett a helyszínre a sószórógép. Újra járható a szakasz.

13:16

A Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnöke 13:30-tól  feloldja a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedési korlátozását. A kamionok folytathatják útjukat. A gépjárművek szervezett indításában és a várakozóhelyek rendezett elhagyásában a hatóságok segítenek.

A katasztrófavédelem felhívja a lakosság figyelmét, hogy csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel induljanak útnak.

13:05

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban gyenge ónos eső miatt kiadott elsőfokú (citrom) riasztást Somogy és Komáron-Esztergom megyében, így az említett megyékben már nincs érvényben riasztás. Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyében továbbra is citrom fokozat van érvényben.

12:35

Fonyódon a járdán is lehetett korcsolyázni. Nem hiszi? Nézze meg Máté Bence videóját:



12:20

 

Operatőr kollégánk számára sem indult zökkenőmentesen a reggel:

 

12:16

A Magyar Közút Nzrt. Gyorsforgalmi Úthálózat Üzemeltetési Igazgatósága feloldotta a 60 km/h-s sebességkorlátozást az M7-es autópálya Somogy megyei szakaszán.

 

11:40

Az Országos Meteorológia Szolgálat feloldotta a korábban ónos eső miatt kiadott másodfokú (narancs) riasztást Fejér, Pest és Somogy megyében, ezeken a területek már csak elsőfokú riasztás van érvényben. Győr-Moson-Sopron, Komáron-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében továbbra is érvényben van a narancs fokozat.

10:55

Még van olyan terület Somogyban ahol továbbra is esik az ónos eső, ezért a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek vonatkozásában elrendelt forgalomkorlátozás, illetve az M7-es autópályán a csúszásveszély miatt elrendelt 60 km/h-s sebességkorlátozás továbbra is érvényben van - tudtuk meg a katasztrófavédelemtől.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. dolgozói 29 munkagéppel folyamatosan sózzák az utakat.

Az ónos eső okozta rendkívüli balesetveszélyre való tekintettel a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy ne induljanak útnak!

10:25

Valamennyi megyében visszavonta a legmagasabb fokú, piros riasztását az Országos Meteorológiai Szolgálat, amelyet még tegnap adott ki az ónos eső veszélye miatt. Jelenleg nyolc megyében van érvényben másodfokú (narancs) riasztás.

Somogyban jelenleg másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezen belül a megye egyik felén narancs, míg a másikon - köztük Kaposvárral - citromsárga riasztás van érvényben. A megyeszékhely környékén várt csapadékmennyiség általában néhány tized (> 0,1) mm körül alakul.

A friss radarképen szépen látszik, ahogy Kaposvár felett már elvonult a csapadékzóna. Jelenleg Somogy nyugati, északnyugati, valamint északkeleti tájain még gyenge csapadék van. A következőkben megszűnik az utánpótlása.

onosterkep

Orbán Viktor sajtótájékoztatón értékelte a rendkívüli közlekedési helyzetet:

9:28

Szombat estétől vasárnap reggelig mintegy négyszáz gyalogos szenvedett balesetet a jeges járdákon szerte az országban. Részeletek itt!

8:32

Továbbra is a legmagasabb fokú (piros) riasztás van érvényben az ónos eső veszélye miatt Somogyban.  A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság operatív törzse továbbra is működik, amely a megye biztonsága érdekében a rendőrséggel, a közútkezelővel, a vasúttársaság képviselőjével valamint a társszervekkel közösen koordinálja a szükséges intézkedéseket.

Szombat kora estétől változó intenzitással esik az ónos eső Somogy megye területén. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. dolgozói 30 munkagéppel folyamatosan sózzák az utakat.

Az Útinform jelentése szerint ónos eső esik az M7-es Zala és Somogy megyei szakaszán, valamint az M6-os Tolna megyei szakaszán, valamint az M9-es autóúton.

Vasárnap reggel a Kapos Volán Zrt. járatai hat csúszós útszakaszon nehezen tudtak közlekedni, ezért ott soron kívüli síkosság-mentesítést rendelt el a Közút. Minden járat elérte úticélját.

A vasútnál egyelőre minden rendben, a járatok menetrend szerint közlekednek.

A 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek vonatkozásában elrendelt forgalomkorlátozás továbbra is érvényben van a megyében. A kamionok a kijelölt szükségparkolókban várakoznak a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtéséig. Az M7-es autópályán pedig továbbra is a csúszásveszély miatt 60 km/h-s sebességkorlátozás van érvényben.

Somogy megyében a közműszolgáltatásban nem volt fennakadás - áll a katasztrófavédelem szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Az ország középső részén a délelőtti órákig várhatóan megszűnik a csapadék, majd ezt követően a Dunántúlon is csökken a intenzitása. Legtovább a nyugati megyékben várható tartósabb ónos eső. Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy ne induljanak útnak!

A tűzoltók eddig egy balesethez vonultak: egy autó kicsúszott az útról Bőszénfa külterületén. A jnégy utas közül szerensére, senki sem sérült meg. A kaposvári tűzoltók néhány perc alatt kiszabadították az autót a hó fogságából, majd folytatta útját.

Egy ciklon csapadékzónája alakítja Somogy megye időjárását. A ciklon  a magasban enyhe nedves, ugyanakkor alacsony szinteken, hideg levegőt szállít térségünkbe. Mivel a talaj közelében továbbra is gyengén fagy, ezért az időjárási helyzet kedvez az ónos eső kialakulásának. A szombat délután érkezett csapadékzóna megyeszerte okozott jelentős ónos esőt. Várhatóan a vasárnap déli óráktól, az ónos esőt okozó csapadékrendszer nyugatabbra mozdul, így térségünkben megszűnik a csapadékhullás. Legtovább a megye nyugati felén lehet fokozatosan gyengülő ónos eső, míg a megye keleti, délkeleti felén, a késő délutáni órákban még a felhőzet is elvékonyodhat. A hőmérséklet a délutáni órákban 0 fok körül alakul. Hétfőn tovább csökken a felhőzet, többfelé kisüthet a nap, így a hőmérséklet is néhány fokkal fagypont fölé emelkedhet, tehát olvadás várható. Keddtől szárazabb, de néhány fokkal ismét hidegebb levegő alakítja időjárásunkat. Erősödik éjszakai lehűlés. A derült, hóval borított tájakon -10 fokig is hűlhet a levegő. A nappali órákban általában gyengén felhős, napos idő várható, kevéssel 0 fok feletti hőmérsékletekkel. A jövő hét végére jelentős enyhülés valószínű.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:
Vasárnap: Eleinte túlnyomóan borult idő várható, további ónos esővel, esővel. A délutáni óráktól csökken a csapadékhajlam, néhol elvékonyodhat a felhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. Késő estére 0,-3 fokig hűl a levegő.
Hétfő: Eleinte még lehetnek erősen felhős tájak, majd felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,-4 fok körül alakul. A délutáni órákra általában 0,+2 fokig melegszik a levegő, de néhol ennél 1-2 fokkal melegebb is lehet.
Kedd: Változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -3,-8 fok körül alakul. A délutáni órákra 0,+1 fokig melegszik a levegő.
Távolabbi kilátások: A jövő csütörtökön újabb csapadék érkezése valószínű. A csapadékkal jelentős enyhülés érkezik. A jövő hét végén, már 10 fok körüli hőmérsékletek is előfordulhatnak.

Magyarázat az ábra alá: A radarképen látható, hogy még Somogy felett van a csapadékzóna. A délelőtt folyamán a zóna nyugat, északnyugat felé mozdul (nyilak), így egyre inkább csökken majd a csapadékhajlam.

A tegnap történéseihez katt ide!

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ónos, jég, egészségügyi anyagok, eső, somogy, kaposvár