Bernadett egyike volt azoknak a 13 éves kaposvári lányoknak, akik idén is kedvezményesen kapták meg a HPV vírus elleni védőoltást.

- Így csak 4000 forintomba került és ugye azért is vállaltuk ezt az oltást, mert sok a fertõzés - mesélte Bernadett.

Teljes áron nagyon kevesen veszik meg. Egy oltás ugyanis támogatás nélkül 30 ezer forintba kerül. Teljes védettséget pedig csak három oltás ad. Ezt kevesen engedhetik meg maguknak, pedig a vakcina akár életet is menthet.

- A nőknél előforduló méhnyakrák esetében igazolták, hogy az esetek 90%-ban, szinte minden esetben egy hpv vírus előzi meg a rosszindulatú daganat kialakulását. A HPV elleni védőoltással részint megelőzhető, részint maga a fertőző betegség, részint ennek a késői szövödménye - mondta a gyermek háziorvos, ifj. Pavlovics György.

Kaposvár 2008-ban döntött úgy, hogy támogatást ad az oltásra. Az idei kérelmeket március 31-éig kell benyújtani a város szociális irodájához.

Mivel Magyarországon háromszor annyi nő hal meg méhnyakrákban, mint az uniós átlag, a kormány a jövő tanévtől ingyenessé tenné a HPV elleni védőoltást. Erről szeptemberben születhet döntés.

Címkék: pneumococcus, hpv, védő, orvos, oltás, egészségügyi anyagok, kaposvár