1640460_8b7475e4.jpg

Napközben,  általában -5 fok körül alakul hőmérséklet. Kedd reggelre kissé enyhülhet már a hideg, de ahol tartósabban derült marad az ég, ott továbbra is előfordulhat akár -15 fok is. Kedden általában erősen felhős idő lesz, a megye nyugati tájain már előfordulhat hószállingózás, kisebb hóesés. A nappali órákban tovább tartja magát a fagy. Szerdán egy ciklon gyenge csapadékzónája éri el megyénket. Beborul az ég, és egyre többfelé várható gyenge havazás. A mostani számítások szerint, a lehulló hó mennyisége nem lesz jelentős, de 3-4 cm előfordulhat megyeszerte.

Az éjszakai órákban már jelentősen enyhül a nagy hideg, a nappali órákban pedig, még szerdán is tartja magát a fagy. Csütörtöktől, elsősorban a magasabb légrétegekben, további melegedés várható, ezért a csapadék halmazállapota is változik, egyre inkább  havas eső, majd ónos eső várható. Csütörtöktől kezdve, nehézzé válhatnak a közlekedés feltételei.

A Kárpát-medencét kitöltő hideg levegő fölé, szerdától, enyhe, nedvesebb levegő érkezik. Jelentős enyhülés kezdődik, és egyúttal csapadékosra is fordul időjárásunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Hétfő: Eleinte változóan felhős idő várható, majd a délutáni órákban erősen megnövekszik a felhőzet,kisebb hószállingózás előfordulhat. A délutáni órák hőmérséklete -2,-5 fok körül alakul. Késő estére -5,-10 fokig hűl a levegő.



Kedd: Általában erősen felhős idő várható, elszórtan hószállingózással. A reggeli órák hőmérséklete -6,-12 fok között alakul. A délutáni órákra 0,-3 fokig melegszik a levegő.



Szerda: Erősen felhős, borult idő várható, többfelé havazással. A déli szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -5, -10 fok között alakul. A délutáni órákra 0,-3 fokig melegszik a levegő.



Távolabbi kilátások: A hét közepétől enyhülés várható. Általában felhős, borús idő valószínű, eleinte kisebb havazással, majd egyre inkább havas esővel, ónos esővel, 0 fok körüli nappali hőmérsékletekkel. Február 3. után újabb lehűlés, és nagy havazás lehet.



A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: jelentés, tibor, szalinay, tél, időjárás, egészségügyi anyagok