A szokatlanul enyhe idő hatására egyes kora tavaszi allergén növények virágpora már megjelent a levegőben - figyelmeztet Facebook oldalán a ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

A mogyorópollen a korábbi években az enyhe decemberek után már január közepén megjelent, azonban ilyen magas szintet csak február közepén ért el. Az ÁNTSZ felhívja az arra érzékenyek figyelmét, hogy tüneteik már most fokozottabban jelentkezhetnek, ezért szükség lehet az orvosuk által javasolt gyógyszereik szedésére.

A mogyoró, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja már helyenként elérte a tüneteket okozó szintet, de az éger pollen koncentrációja is folyamatosan növekszik. Pécsett közepes, Budapesten alacsonyabb szintű terhelés mérhető. A szegedi állomás vonzáskörzetében a hét első felében még nem volt jelentős a pollenterhelés - derül ki az összegzésből.

A hét végén elsősorban továbbra is a déli országrészben élők számíthatnak arra, hogy az allergiás tüneteik jelentkezhetnek.

A jövő héten folytatódik a pollenszórás, és erősödhetnek a vele járó tünetek is. A folyamatnak csak egy erős lehűlés, vagy a csapadékosra forduló időjárás vethet véget.

Címkék: megtelik, levegő, tünet, pollen, allergia, szezon, egészségügyi anyagok