Csaknem ezren állnak sorba térd, vagy csípő műtétre. Ha valaki most iratkozik fel a listára, az leghamarabb 2018-ra kap időpontot. Az elmúlt évi egészségbiztosítási maradványból összesen 800 millió forintott osztottak szét még karácsony előtt. A Kaposi Mór Oktató Kórház 46 millió forintot kapott. Ebből 32-t a térd és csípő műtétes várólista csökkentésére kell felhasználnia.

- 980 fő várakozik a protetikai műtétekre és ezekből 53 beteget tudunk hamarabb megoperálni úgy, hogy folyamatosan végezzük a tavalyi mennyiségnek megfelelő beavatkozásokat is - árulta el a Kaposi Mór Oktató Kórház  operatív igazgatója, Szörényi Péter.

Kaposváron és Marcaliban csaknem 2200-an várakoznak valamilyen beavatkozásra. Ebből a legtöbben szemműtétre vannak előjegyezve. De itt legfeljebb egy évet kell sorban állni.

A nagyatádi kórház nem kapott a támogatásból, mivel ott nem végeznek térd és csípő műtéteket. Várólista azonban náluk is van.



A nagyatádi kórházat a várólistáknak fennállása annyiban érinti, hogy változóan, időszaktól változóan, két hét-egy hónap a sebészeti osztályon a műtétes- , és a műtétre váró betegeknek a várólistája. Tehát ez nem nevezhető jelentős várakozási időtartamnak - tájékoztatott a Nagyatádi Kórház igazgatója, Vácity József.

A siófoki kórházban a legtöbben szemészeti műtétre várnak, változóan pár hónapot. Az intézmény nem kapott támogatást, mivel itt sem végeznek ortopédiai beavatkozásokat.

Az általunk megkérdezett háziorvosok közül többen azt mondták, sok olyan betegük van, akik már évek óta várják a műtétet és reménykednek abban, hogy a pácienseik is hamarabb sorra kerülnek.

Címkék: protézis, várólista, csökken, egészségügyi anyagok, kórház, kaposvár, somogy