koeln_2671.jpg


A hétvégén napos, és erősen felhős időszakok váltakoznak majd egymással. Vasárnap kissé nedvesebb levegő ér el minket, de csak szórványosan lehet majd kisebb eső, zápor. Valószínűleg a megye déli és keleti tájain, akár hosszabb ideig is szakadozottabb maradhat a felhőzet. A hőmérsékletek általában 10 fok felett alakulnak a délutáni órákban, de különösen vasárnap, és a jövő hét elején, nem lesz ritka a 14-15 fok sem. Ezek az értékek 10-15 fokkal magasabbak az ilyenkor megszokottól. A következő időszakban az éjszakák is enyhék lesznek.

Egy Brit-szigetek felett örvénylő ciklon, előoldali áramlása alakítja a Kárpát-medence időjárását. Az erős délnyugati áramlás hatására, egész Európában jóval enyhébb az idő, az ilyenkor megszokottnál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Szombat: Eleinte változóan felhős idő várható, néhány órás napsütéssel, majd időnként erősen megnövekszik a felhőzet, de csak néhol lehet kisebb eső. A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 8-12 fok körül alakul, de a tartósabban napos tájakon ennél 1-2 fokkal melegebb is lehet. Késő estére 4-8 fokig hűl a levegő.



Vasárnap: Időnként erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan lehet majd kisebb eső, zápor. A délelőtti órákban még előfordulhat néhány órás napsütés is. A délkeleti szél megélénkül A reggeli órák hőmérséklete 2-6 fok között alakul. A délutáni órákra 8-13 fokig melegszik a levegő, de néhol akár 15 fok is előfordulhat.



Hétfő: Változóan felhős idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 2-6 fok között valószínű, helyenként köd is képződhet. A délutáni órákra 8-13 fokig melegszik a levegő. Ahol hosszabb ideig napos marad az idő, ott 15 fok is lehet.



Távolabbi kilátások: A következő 10 napban sem várható télies fordulat időjárásunkban. A jövő hét második felében kissé visszaeshetnek a hőmérsékletek, de így is jóval az átlag fölött maradnak.



Az USA-t a következő napokban 2 méteren, -20,-30 fokos levegő árasztja el egészen a déli államokig. Számunkra ez azért érdekes, mert ok-okozati összefüggés van a rendkívüli hideg amerikai és a szokatlanul enyhe európai tél között. Amíg ez a nagy hidegmag Amerika felett összpontosul, addig Európába sem köszönt be a tél!

Az ok-okozati összefüggés, hogy miért ilyen enyhe az európai tél, itt olvasható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kapospont, tibor, időjós, yolo, szalinay, egészségügyi anyagok