Az egyik idősotthonban már minden tizedik lakó átesett hányással, hasmenéssel járó megbetegedésen. A Liget Időskorúak Otthonában talán még időben megfékezték a betegség terjedését. Az intézmény főnővére, Gál Judit azt mondja: "óvintézkedésként szájkendőt, fertőtlenítőkendőket helyeztünk ki, illetve fertőtlenítő gömböket. Gyakori fertőtlenítések voltak, így tudtuk uralni a helyzetet".

Az orvosi rendelőkben is egyre többen panaszkodnak ilyen tünetekre. Dr. Urbán Tamás, háziorvosnak az a tapasztalata, hogy tíz betegből hárman a hasmenéses vírusra panaszkodnak. A szakember a diétát javasolja: "Figyelni kell arra, hogy mit eszünk! Aki rosszul érzi magát, általában többször egyen, keveset. Könnyebben emészthető ételeket kell ilyenkor fogyasztani: főtt krumplit, párolt rizst, kekszet, nápolyit és persze sok folyadékot kell inni!"



Az SMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének járványügyi osztályvezetője, Dr. Varga Edit a KaposPontnak azt mondta: "az előző hónapokhoz képest megnőtt, többszörösére nőtt ezen bejelentések száma. Nekünk a rotavírus okozta hasmenésről vannak pontos adataink, és úgy tűnik, hogy október, november és december hónapban ezek meghaladták az ötvenes számot".

A szakember hozzátette: ennél azonban több beteg is lehet, sokan viszont nem jelentik be. Várhatóan az iskolai szünet hatására a betegek száma is csökken majd.

Címkék: hasmenés, rota, hányás, beteg, vírus, egészségügyi anyagok