Szeptemberben kezdték meg a „Foglalkoztatást segítõ rehabilitációs szolgáltatási rendszer kialakítása  Somogyban” címen támogatást nyert pályázat megvalósítását, s a szakmai fórumon a projekt bemutatása mellett, már az elsõ hónapok sikeréről is számot adhattak.

A korábbi években kialakított széles munkáltatói  kapcsolatrendszer révén az egyik kaposvári foglalkoztató azonnal élt a felkínált lehetõséggel, s a megyei  Vöröskereszt segítségével keresi alkalmazottait. Az elsőként megjelentetett álláshirdetésre 213 érdeklődő  jelentkezett, közülük 117-en vettek részt a foglalkozási tanácsadókkal való személyes adatfelvételen, regisztráción. Első alkalommal 16 álláskeresőt közvetítettek ki a foglalkoztatóhoz, ahol a próbafeladatok  tapasztalatai alapján 6 megváltozott munkaképességű személyt alkalmazott a cég. Jelenleg újabb 18  kiközvetített várja a próbamunka eredményét.



A szakmai napon Szellõ János a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense ismertette meg a  résztvevõkkel a megye munkaerõ-piaci helyzetét és a foglalkozási rehabilitáció idõszerû kérdéseit.  Felvázolta, hogy Somogyban a 2011évi KSH felmérés csaknem 32 ezer fõben jelölte meg a megváltozott  munkaképességûek számát: közülük tavaly 48% részesült rokkant nyugdíjban, 16,6% állt munkaviszonyban.  Különösen fontosnak tartotta azon személyek munkaerő-piaci esélyeinek javítását, foglalkoztatásuk  elõsegítését, akik a megmaradt munkaképesség minõsítése során „rehabilitálható” besorolást kaptak.

A projektet dr. Sótonyi Tiborné, a Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezetének igazgatója mutatta be, s  a program fő céljaként a munkáltatói kapcsolatrendszer kialakítását, majd ennek birtokában a lehetõ legtöbb  megváltozott munkaképességű, fogyatékos személy munkavállalásának elősegítését vázolta fel. Pályázatukban vállalták 200 álláskereső bevonását, száz fővel egyéni munkavállalási terv készítését, majd 45 személy elhelyezését a munkaerő-piacon.

Emellett felmérik a megváltozott munkaképességű álláskeresők számára nyitott  munkaköröket, és keresik az együttműködést olyan szervezetekkel, amelyek segíteni tudják e célok elérését. A  következő másfél év során a programban résztvevőknek lehetőségük nyílik rehabilitációs, foglalkoztatási,  pszichológiai és jogi tanácsadásra, valamint a munkavállaláshoz szükséges, személyre szóló fejlesztésre. A munkáltatókra is gondoltak, őket olyan ismeretekhez juttatják, amely segítheti őket a megváltozott ű munkaképességűek kiválasztásában, majd foglalkoztatásában.

A 2015. június 30-ig tartó „Foglalkoztatást segítõ rehabilitációs szolgáltatási rendszer kialakítása  Somogyban” című projekt megvalósításához 54 029 600 Ft támogatást nyújt az Európai Unió és az Európai  Szociális Alap.

Címkék: rehab, Vöröskereszt, kereső, megváltozott, fogyaték, állás, segít, munka, egészségügyi anyagok