10069__a-cold-winter-day-at-the-park_p.jpg


Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, december második hetében komoly tél támadásra számíthatunk. Most úgy néz ki, hogy a majd egy hétig tartó csendes, ködös időt,  a jövő hét végétől, nagy valószínűséggel mozgalmasabb, téli idő váltja fel. A változás kulcsa egy Brit-szigetek feletti középponttal kialakuló anticiklon lesz, amely a jövő héten kezd kialakulni. Ez a képződmény hozhatja meg Európa nagy részére a téli időjárást.

Ez az anticiklon ugyanis blokkolja az enyhe légtömegeket szállító nyugati, délnyugati áramlásokat Közép-Európába, ugyanakkor elősegíti az Észak-Európában felhalmozódó sarkvidéki levegő délebbi szélességekre jutását. A mostani számítások szerint, december 7-8- tól kezdve megérkezik a jó 10 fokkal hidegebb sarkvidéki levegő a Kárpát-medencébe is, azaz erős lehűlés kezdődik. Van esély hogy a mediterrán térségbe jutó hideg levegő ciklonokat generáljon, amelyek a jövő hét végére meghozhatnák az idei tél első megmaradó havazását.

Egyelőre a hó mennyisége és eloszlása meglehetősen bizonytalan. Természetesen az előrejelzésben kisebb módosulások előfordulhatnak, főleg a csapadék kiszámíthatatlansága miatt, de a hideg elárasztás egyre valószínűbb.

Egy esetleges komolyabb havazás esélyeiről  természetesen időben tájékoztatjuk olvasóinkat.



Az ECMWF modell hőmérsékleti előrejelzése december 7-re. Az ábrán a kékes színek jelzik a hideg levegőt. Szépen látszik az a hatalmas kiterjedésű hideg légtömeg, amely péntektől elárasztja Európa nagy részét. A Kárpát-medencébe -10,-12 fokos levegő is benyúlik majd a magasban. Ezek az értékek már talajon is kemény fagyokat jelentenek a nappali órákban is.



A GFS modell hőmérsékleti és csapadék diagramja a következő 2 hétre Kaposvár környéki  rácspontra. Jól szemlélteti  a modell a dec. 7-től kezdődő erős lehűlést(kék nyíl) A magasban 10-15 fokkal hidegebb érkezik az ittlevőnél. Ugyanakkor ez időszak alatt csapadék(hó) is lehetséges(fekete nyíl), ami azért még meglehetősen bizonytalan.



Az ábra jobb szélén a Dunántúl látható. A GFS modell mostani futása, december 6. estére, intenzívebb havazást vár, főleg délnyugaton, Somogy és Baranya térségére.
Nagy a bizonytalanság.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tibor, időjós, kapospont, yolo, szalinay, egészségügyi anyagok