A jelenlegi hideg periódus mélypontja után, csütörtöktől, nyugati áramlással kisebb enyhülés kezdődik amelynek hatására nagyjából az átlagos köré emelkednek a hőmérsékletek. A hét végéig időnként elérnek bennünket a változékony időt okozó frontok, de ebből csak kisebb csapadékok fordulhatnak majd elő. A hideg levegő fokozatosan visszaszorul a kontinens északabbi területei fölé.

December első napjaitól valószínűleg egy anticiklon húzódik a Kárpát-medence fölé, aminek hatására csendes, eseménytelen idő alakul ki, erősödő ködhajlammal. Időközben azonban a mostani számítások szerint, Európa légkörében ismét átrendeződés kezdődhet. A közben  Észak-Európában felhalmozódó hideg levegő, akadály nélkül juthat majd délebbi szélességekre. A komoly változás  ekkor kezdődhet időjárásunkban.

A modellfutások szerint a mediterrán térségbe hatoló hideg levegő, ciklont generál majd a genovai öbölben. Ennek a ciklonnak az áramlási rendszerében a jövő hét végétől felettünk keveredne a hideg sarkvidéki levegő az enyhe nagy nedvesség tartalmú levegővel, ami főleg a Dunántúlon akár komoly hóhelyzetet is eredményezhet. Az esetleges időjárási helyzet, még meglehetősen messze van ahhoz hogy meg is valósuljon, de jelzésértékű lehet az, hogy a meteorológiai modell már nem először veti fel egy komoly téli helyzet lehetőségét.

Megjegyzés: természetesen az előrejelzés ilyen időtávra még meglehetősen bizonytalan, éppen ezért csupán jelzésértékű. Az esetleges jelentős változásokról, modellfutások alakulásáról, a továbbiakban is tájékoztatjuk olvasóinkat!



Az első ábrán a 990 hPa nyomásközpontú klasszikus genovai ciklon látható. Ennek áramlási rendszerébe hazánk is beletartozna. A ciklon hátoldalán a Dunántúl fölé hideg levegő érkezik(kék nyíl), amely keveredik a ciklon páradús levegőjével. Ebben a felállásban bizony a kemény téli helyzet, a komoly havazás és hófúvás is benne van.



A második modellábrán, a ciklon hátoldalán érkező hideg levegő látható (kék nyíl). Jól látható hogy a -10 fokos levegő fölénk érkezik.



A harmadik ábra a 2 méteres hőmérsékleteket jelzi a december 10. körüli időszakban. Jól kivehető, hogy a modell a -12,-20 fokos hőmérsékleteket az ország déli harmadára jelzi. Ez arra enged következtetni hogy az esetleges ciklonból a déli területeken (beleértve Somogyot is) alakul ki majd a legvastagabb hótakaró.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hózápor, mínusz, eső, támad, lehűl, hideg, tél, szél, csapadék, időjárás, kis szines