bagó


Szócska Miklós a november 21-i Ne gyújts rá! világnap alkalmából elmondta, egy megismételt felmérés azt mutatta, hogy míg 2012-ben a felnőtt lakosság körében a naponta dohányzók aránya 28 százalék volt, addig ez az arány 2013-ra 19 százalékra esett vissza. Nagyjából 200 ezren abbahagyták a dohányzást - tette hozzá.

Az 1500 ember megkérdezésén alapuló felmérés szerint a dohányosok száma mindkét nem esetében csökkent. A tavalyi felmérésben a férfiak 32,3 százaléka, míg az idén már csak 24,3 százaléka mondta azt, hogy naponta rágyújt. A nőknél ez az arány a tavalyi 23,6 százalék után 15,2 százalékot mutatott az idén.

Szócska Miklós szerint a dohányzás visszaszorítása érdekében tett intézkedések hatására mérhető az infarktusok számának visszaesése.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2012. január 1-je óta tilos dohányozni a zárt légterű közösségi helyeken, illetve egyes közintézmények közvetlen közelében, valamint a busz- és villamosmegállókban, aluljárókban. A dohánytermékeket csak egészségvédő figyelmeztetésekkel lehet forgalomba hozni, és a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása érdekében az idén júniustól csak dohányboltban lehet cigarettát és dohányt vásárolni - sorolta az államtitkár.

Szócska Miklós beszámolt továbbá arról is, hogy 500 millió forint európai uniós támogatásból országszerte több mint 90 tüdőgondozóban indul leszoktatást támogató tanácsadás.

Címkék: dohányos, szerte, szócska, miklós, kevesebb, ország, egészségügyi anyagok