A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma közel 20 db „laktózmentes”-ként árusított tej, tejföl, joghurt, túró, habtejszín, sajt, kakaóital, cappuccino por és vajas keksz mintáját vizsgálta. Az ételek többsége megfelelt a vonatkozó követelményeknek. Két terméknél viszont a laktóz-tartalom duplája volt a megengedettnek.
Ez azért is aggályos, mert a a magyar lakosság mintegy 30%-a tejcukor-érzékeny. Számukra pedig nem várt, kellemetlen tünetekkel járhat a laktózban bővelkedő termékek fogyasztása: hasmenést, haspuffadást, esetleg hasi görcsöket is kaphatnak.
Az NFM nem árulta el a két gyártó nevét, annyit azonban elmondtak, hogy ez kimeríti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat fogalmát, ugyanis a termék összetételén valótlanul tüntették fel a laktózmentes jelzést. Ezzel pedig nem csak a minőséggel tévesztették meg a fogyasztókat, hanem az egészségügyi kockázatnak is kitették őket.
A hatóság a gyártók ellen a szükséges intézkedéseket megtette, és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki - derül ki az NFM szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.
Címkék: nfm, laktóz, tej, cukor, élelmiszer, egészségügyi anyagok