A 2013-as parlagfű pollenszezon véget ért - közölte kedden az ÁNTSZ a Facebookon. Az elmúlt napokban tovább csökkent a pollenterhelés az országban, ezzel együtt pedig a parlagfű pollenszórása is visszaesett, pollenszemeit alacsony koncentrációban ugyan még regisztrálták ,de tüneteket okozó szintet egyáltalán nem mértek.

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózat hivatalos adatai alapján készülő parlagfű riasztási térkép már korábban, a 41. héten az ország egész részén alacsony pollenkoncentrációról tájékoztatott a heti átlag figyelembevételével. Ennek értelmében az országban már az említett időszakban nem volt érvényben a figyelmeztető jelzés.

Azonban most a gombák szezonja következik. A kültéri allergén gombák mennyisége Pécsett, Szegeden és Zalaegerszegen elérte a nagyon magas szintet, Budapesten és Miskolcon pedig magas volt.

gomba


Az idokep.hu pollentérképe szerint Pécs környékén jelenleg nagyon magas szinten áll a gombák allergénjének koncentrációja, minden másból viszont csak alacsony szintet mértek. A gomba a régió két másik megyeszékhelyén, Kaposváron és Szekszárdon is gondot jelent: a portál szerint mindkét városban nagyon magas szintet mértek az allergiát okozó anyagukból

Címkék: gomba, 2013, parlagfű, egészségügyi anyagok, somogy, kaposvár