A tőlünk délre örvénylő ciklon áramlási rendszerében, mediterrán eredetű, meleg levegő érkezik hozzánk. Csütörtöktől már egyre szárazabb lesz ez a levegő, így naposabbra és melegebbre fordul időjárásunk, azonban főleg péntek délutántól nem lehet kizárni majd egy-egy nyárias zivatar kialakulását sem.

Somogy megyében valószínűleg szombat, vasárnap lesz a legmelegebb.
Főleg a megye déli, délkeleti részén a délutáni órák hőmérséklete megközelítheti majd a 25 fokot is,  de máshol sem várható majd 22 foknál hidegebb. Ezek a várható maximumok már több fokkal meghaladják az októberi átlagos hőmérsékleteket.

Hétfőtől, keddtől ismét változékonyabbra fordul az idő, de csak egy-két fokot mérséklődhet a nappali felmelegedés.

A jövő hét közepétől lehűlés jelei látszanak, de a mostani számítások szerint csak átmenetileg fordul hűvösebbre az idő.



ELSŐ ÁBRA: Maximum hőmérsékletek legvalószínűbb eloszlása megyénkben, szombaton és vasárnap.



MÁSODIK ÁBRA: A mediterrán térség meleg levegője észak felé terjeszkedik, eléri péntektől a Kárpát-medencét.



HARMADIK ÁBRA: Eközben messze északon egyre nagyobb mennyiségű, mind hidegebb levegő kezd felhalmozódni, amely ismét elárassza majd a hónap második felétől Európa északi és északkeleti részét. Egyelőre ránk nem lesz még hatással.


A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, csapadék, ősz, eső, időjárás, egészségügyi anyagok