A jövő héttől, a hónap közepéig, jelentős felmelegedés körvonalazódik.

Péntektől, szombattól a hideg levegő utánpótlása megszűnik, a magasban melegedés kezdődik. Egyelőre ezt a melegedést még nem  fogjuk érezni a talaj közelében, mivel jelentős szélmozgás hiányában az alsóbb légrétegekben megüllepedett hideg levegő csak nehezen tud átkeveredni a melegebb levegővel. Egyedül a ködképződés jelzi majd hogy a magasban enyhülés kezdődött.

A jövő héttől aztán változás áll be időjárásunkban. Egy nyugati ciklon előoldali áramlásába kerül hazánk, amivel száraz és egyre enyhébb levegő áramlik hozzánk.

A jövő hét közepére Somogy megyében is jelentős enyhülés várható, eleinte 16-18 fokos délutáni hőmérsékletekkel, amelyek lassan átlagos hőmérsékleteknek felelnének meg október ezen időszakában.

A mostani számítások szerint a jövő hét második felétől tovább erősödhet a délnyugati áramlás felettünk, aminek hatására,  visszatérhetnek a 20 fokok,vagy akár az a feletti hőmérsékleti értékek is.

gens-0-4-324.jpg

Az ELSŐ ÁBRÁN a 2 méteres hőmérsékleti értékek alakulását mutatja a modell október 14-én. Szépen látszik a térképen, hogy a hideg levegő messze, Európa északkeleti tájaira szorul vissza, ugyanakkor Afrika irányából mind nagyobb területeken terjeszkedik a meleg levegő, melynek egy része eléri a Kárpát-medencét is.


MÁSODIK ÁBRA: Hőmérsékleti grafikon 2 méteres magasságra, Somogy megye területén,a következő 2 hétben. Jól látszik a fokozatos felmelegedés. Az e heti 10-12 fokos hőmérsékleti értékekhez képest a jövő héttől jó 10 fokos melegedés várható talaj közelben is. A talaj menti fagyok már vasárnaptól megszűnnek megyénkben, a jövő héttől pedig nemcsak a nappali órákban lesz egyre melegebb, hanem a reggelek is tovább enyhülnek.

Megjegyzés: A hosszabb időtáv miatt kisebb bizonytalanság még van az előrejelzésben, de egyre határozottabban látszik a jelentős melegedés valószínűsége.


A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, eső, csapadék, ősz, egészségügyi anyagok, időjárás