Idén a szibériai területekre korán megérkezett a hideg téli időjárás.
Egy Európa északkeleti felén örvénylő ciklon hatására, a Kárpát-medencébe is szibériai hideg levegő szivárog be.

Egyelőre a sok felhőnek és csapadéknak köszönhetően viszonylag enyhék az éjszakák, igaz a nappali órákban sem emelkedik lényegesen a levegő hőmérséklete.

A jövő hét elejei csapadékosabb idő után, szerdától keleti áramlással szárazabb, ám ismét hidegebb levegő érkezik hozzánk. Felszakadozik a felhőzet, a derült éjszakák miatt a hajnali órákban egyre nagyobb területen jelennek meg a talaj menti fagyok, sőt nem kizárt hogy a jövő hét második felében akár 2 méteres magasságban is fagyjon.

A modellábra a jövő hét csütörtöki, reggel 6 órára várt hőmérsékleteket vázolja 2 méteren. Látszik a térképen, hogy milyen nagy területen süllyed a hőmérséklet 0,+2 fok közötti tartományba. Ezeket a hőmérsékleteket a modell 2 méterre számolja, természetesen a talajon ennél még 2-3 fokkal hidegebbek is lehetnek majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kárpát medence, jövő hét, szibéria, hideg, egészségügyi anyagok, időjárás