Az éjjel újabb frontrendszer érte el Somogy megye területét. A csapadékzóna várhatóan már a délelőtt folyamán átvonul a megye felett keleti irányban, így az addigi eső, zápor fokozatosan megszűnik. A délutáni órákra a nap is kisüthet, felhőátvonulásos szeles idő várható. Csütörtök éjjel  a szél leáll, ezért péntek reggelre erősen lehűl a levegő, lesznek helyek ahol  talaj menti fagy is előfordul majd. A következő napokban kissé változékony idő várható,  a hőmérséklet csak 1-2 fokot emelkedik.

Továbbra is a nyugati ciklon alakítja időjárásunkat. Északnyugati áramlással váltakozó nedvesség tartalmú hűvös levegő érkezik a Kárpát-medencébe.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:



Csütörtök: Kezdetben erősen felhős, borult idő várható, többfelé esővel záporesővel. Napközben fokozatosan megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödik. A legmagasabb délutáni hőmérséklet 15-18 fok körül alakul. Késő estére 10-15 fok közé hűl a levegő.

Péntek: Változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel,  időnként erősebb felhősödésekkel, csapadék nem valószínű. A reggeli órákra erősen lehűl a levegő. Általában 4-7 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet, de egy-két helyen akár talaj menti fagy is lehet. Néhol ködfoltok is kialakulhatnak.  A délutáni órák legmagasabb hőmérséklete 17-20 fok körül alakul.



Szombat: Változóan, időnként erősen felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Néhol előfordulhat majd kisebb zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 5-10 fok között alakul, néhol ködfoltok kialakulásával is számolni lehet. A délutáni órákban 17-20 fok között alakul a hőmérséklet.



Távolabbi kilátások: Tovább tart az átlagosnál hűvösebb, változékony idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjós, csapadék, ősz, időjárás, eső, egészségügyi anyagok