Még egy magasabb lázzal járó meghűlés is aggasztó tud lenni, történetünk hétköznapi hőseit azonban sokkal nagyobb próbatétel elé állította a sors. Bonivárték kislánya öt évvel ezelőtt egy baleset miatt újra tanult járni és játszani, tavaly viszont agydaganatot diagnosztizáltak nála, most a lányka azzal küzd. Szülei pedig vele vívják ezt az idegőrlő és mindenüket felemésztő küzdelmet.

2008 április 24-e. Amíg élek, nem felejtem el ezt a dátumot – mondja Bonivártné Tóth Noémi.  – Ez volt az a nap, amikor édesanyám síremléke rádőlt a lányomra, akinek a combcsontja nyílt töréssel szilánkosra tört. Vivien még csak kilenc éves volt, amikor egy csapásra megváltozott az élete: gyermekből hirtelen felnőtt lett. Súlyos sérülései miatt ugyanis több műtéten is át kellet esnie ahhoz, hogy egyáltalán újra lábra tudjon állni. A törött csontot protézissel pótolták. Egy tolószékhez kötött év után Vivi lassan újra megtanult állni, később járni, majd a segédeszközök is apránként elmaradtak.



Sohasem éltünk fényűzően, de korábban a lényeges dolgokra mindig jutott, és amit akkor még olyan természetesnek tartottunk: mindenki egészséges volt. A temetőben történt baleset azonban anyagilag is megroppantott bennünket – meséli tovább kálváriájukat az édesanya. – Családi házunkra két jelzáloghitelt is fel kellett vennünk, hogy a gyógykezelések költségeit fedezni tudjuk, de amikor Vivien újra lába állt, mindenki fellélegzett, és hittünk abban, hogy megérte, mert végre jóra fordul minden.

Ekkor azonban olyan dolog történt, amire senki sem számított. Egy évvel ezelőtt, októberben, Vivi szűnni nem akaró fejfájásra kezdett panaszkodni, az egyik szeme felett pedig egy duzzanat jelent meg, amely egyre nagyobb lett. A tüneteket memóriazavar kísérte, még a legapróbb dolgokat, néhány pillanattal korábbi történéseket is pillanatok alatt elfelejtette a kislány. A család először egy szemészt keresett fel, aki Debrecenbe küldte őket. A hajdúsági megyeszékhelyen aztán vizsgálatok sora után közölték: agydaganat. Az orvosok ugyan megállapították, hogy a tumor az agykamrák között, az agytörzsön helyezkedik el, de mintát venni nem tudtak, mert nem fértek hozzá. A kislány ekkor már a nevét is alig tudta leírni, és gyakorta kötöttek be neki infúziót, a műtétet mégsem vállalták sehol, a magas kockázatra hivatkozva.



– A lányomnak élnie kell, nem adhatjuk fel – mondja kemény elszántsággal a hangjában Noémi. Keressük a megoldást, amit talán meg is találtunk. Egy ismerősünk révén rábukkantunk egy külföldi készítményre, ami ez első tapasztalatok alapján, úgy tűnik,  használ. A legutóbbi orvosi eredmények alapján az daganat növekedése megállt! Ez újra reményt adott, viszont elkeserítő, hogy a gyógyszer háromhavonta több mint félmillió forintba kerül. Ehhez még hozzájön a deutériummentes víz és a speciális diéta költsége. Ez borzasztó teher. Arról nem is beszélve, hogy Vivinek van két öccse is, akiknek az iskoláztatását is meg kell oldanunk. Hála Istennek, vannak jó szándékú emberek, gyűjtést is rendeztek már nekünk, és a Reménysugár Alapítvány is a segítségünkre sietett.

A gyógykezelésre azonban folyamatosan szüksége lenne a lányomnak, addig, amíg teljesen fel nem épül. Hogy ez mikor lesz? Nem tudom. Az biztos, hogy Vivi egyre jobban van, most kétnaponta Miskolcra, egy független egészségügyi centrumba is járunk egy új kezelésre. Hogy meddig bírjuk, nem tudom. Abba bele sem merek gondolni, mi lesz akkor, ha valamelyőnk még lebetegszik, vagy ha anyagilag összecsapnak a fejünk felett a hullámok. Nem tudom, de bízom, és hiszek benne, hogy továbbra is lesznek olyanok, akik segítenek bennünket!

Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek az eddigi anyagi és lelki támogatást, a sok jó szót és támogató, biztató megkeresést! Szükségünk van rá!

Szerkesztőségünk ezúton is arra kér mindenkit: aki megteheti, segítsen! A felajánlásokat a Reménysugár Alapítványon keresztül is eljuttathatják a családnak; a pénzbeli adományokat pedig erre a számlaszámra küldhetik:

ERSTE BANK Bonivártné Tóth Noémi: 11600006-00000000-57797632; a megjegyzés rovatba: Bonivárt Vivien gyógyulásáért

Címkék: agydaganat, Bonivárt, gyógyul, kislány, tragédia, egészségügyi anyagok