parlagfű


A parlagfűnek az tesz igazán jót, ha az esős tavasz után, meleg, de nem nagyon száraz nyár következik. Idén tavasszal elég eső esett ahhoz, hogy a gyomnövény növekedésnek induljon, de aztán júliusra olyan szárazság alakult ki, hogy nem tudott növekedni.

A hideg esős idő miatt kevesebb lett a virágpor is a levegőben, tavalyhoz képest. A parlagfű azonban akkor is képes allergiás tüneteken okozni, ha köbméterenként csak tíz darabot észlelnek a virágporából. Ha a heti átlagérték száz felett van, harmadfokú riasztást ad ki az adott térségre az ÁNTSZ.



Hiába a gyenge szezon, az ÁNTSZ azt javasolja az allergiásoknak, hogy továbbra is szedjék a gyógyszereiket, mert anélkül súlyosbodhatnak a tüneteik. Anélkül ugyanis bármikor rájuk törhetnek az allergiás rohamok.

Sokáig már nem kell azonban szenvedniük, a parlagfű ugyanis október közepéig, az első fagyokig virágzik. Az ÁNTSZ addig továbbra is azt javasolja, hogy az allergiások tartózkodjanak minél többet erdőben, hegyvidéken, vízparton, mert ott általában kevesebb a pollen a levegőben. Zárt térben, illetve éjszaka vagy közvetlenül eső után szintén nincs annyi pollen a levegőben.

Címkék: parlag, , 2013, somogy, egészségügyi anyagok, kaposvár