Amellett, hogy finom, segít az emésztésben, élőflórát és probiotikumokat tartalmaz, védi a bélbaktériumokat, egyszóval egészséges – gondolják sokan a gyümölcsjoghurtról.
Hogy tényleg így van-e; ezt vizsgálta a közelmúltban a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A fogyasztó ugyanios érvelésük szerint joggal várhatja el, hogy a termék valódi gyümölcsöt és kevés cukrot tartalmazzon, és ne aromák, színezékek, valamint glükóz-fruktóz szirup biztosítsa az ízét és a színét, ezért az értékelés szempontjait e kritériumok mentén határoztuk meg.
A vizsgált termékek minősége széles skálán mozog: míg egyes termékek 9–12g gyümölcsöt tartalmaztak, addig a kevésbé gyümölcsösek csupán 2g-ot. A cukortartalom tekintetében is hasonló az eredmény. Bizonyos termékeknél nagyon nagy a hozzáadott cukor és fruktóz-glükóz szirup aránya (6g-tól 12g-ig terjed). Sajnos a becslést nehezíti, hogy a cukortartalom feltüntetésénél együtt szerepel a tejcukor és a hozzáadott répacukor, cukorszirup.
A 16 gyümölcsjoghurt közül két termék, a Cserpes epres joghurt és a Spar Natur Bio szamócás gyümölcsjoghurt ért el előkelő helyezést, mert teljes értékű gyümölcsöt tartalmaznak - a hozzáadott cukormennyiségnél nagyobb arányban - valamint az összetételt tekintve a Cserpes joghurt egyáltalán nem tartalmazott adalékanyagot, míg a Spar termékben csak természetes anyagokat (pektin, céklalé) találtunk – igaz, ezek sem feltétlenül szükségesek a termék kialakításához.
Annak ellenére, hogy a Cserpes az összes pontszámot tekintve első helyen végzett, a címkeinformáció terén még van hova fejlődniük, tápanyagtáblázat ugyanis nem található a címkén.
A legrosszabb eredmények a kevés gyümölcs-, nagy cukortartalom és a sok adalékanyag miatt születtek. Ezért érdemelte ki a Danone Könnyű és Finom epres gyümölcsjoghurtja az utolsó helyet. Ebben a termékben a sok adalékanyag és cukor mellé valódi gyümölcs helyett csak gyümölcskoncentrátum került.
Nem sokkal kapott jobb értékelést az Alföldi Tej Kft. által gyártott Magyar joghurt. Bár ez több gyümölcsöt tartalmazott, mint a legrosszabb minőségű Danone, sok pontot veszített az adalékanyagok (aroma, stabilizátor, színezék, savanyúságot szabályozó anyag, tartósítószer), a magas cukortartalom és a hiányos címkeinformáció miatt.
Külön érdekessége a tesztnek, hogy a Danone hat terméke a magas gyümölcs- és viszonylag alacsony cukortartalmú jobb minőségtől a sereghajtó gyenge kategóriájúig széles skálán szerepel, viszont az adalékanyaggal egyiknél sem spórolnak.
Címkék: joghurt, termék, fogyasztó, egészséges, vásárló, teszt, egészségügyi anyagok