A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság idén is ellenőrzés alá vonta a gyermekek körében népszerű játékokat, mint például a játék babákat, lövedékes játékokat és fürdőjátékokat.

A vizsgált játékok esetében főként a tiltott lágyítószer-tartalomra figyeltek oda. Ezek a vegyszerek ftálsavészter-észter típusú, tiltott lágyítószerek amelyek rákkeltő, reprotoxikus hatással bírnak, s kisgyermekeink szervezetébe kerülve súlyos egészségkárosító hatást válthatnak ki.

Az ellenőrzés eredményei alapján a vizsgált babák 50%-a, a lövedékes játékok 80%-a, míg a 3 év alatti gyermekeknek szánt fürdőjátékok 20%-a bizonyult veszélyesnek; ezen termékeknél a szóban forgó rákkeltő anyag az uniós határérték akár több százszoros mennyiségében volt kimutatható.

A fogyasztóvédelmi hatóság évről-évre fokozott figyelmet fordít arra, hogy nem biztonságos gyermekjátékok ne kerülhessenek a fogyasztókhoz. Ezzel kapcsolatos tevékenysége számottevően hozzájárul ahhoz, hogy folyamatosan az élen járjon a tagállamok között a veszélyes termékek kiszűrésére irányuló versenyben. Az idei első helyezés is jelentős mértékben köszönhető annak, hogy a hatóság kiemelkedő számú, gyermekeknek szánt terméket vont ki a forgalomból.

Címkék: fogyasztóvédelmi, játékok, mérgező, hatóság, nemzeti, egészségügyi anyagok