Az Interpol sajtóközleményben jelentette be, hogy a hamis gyógyszereket árusító internetes üzletek elleni közös fellépés keretében a letartóztatások mellett 9,8 millió, potenciálisan veszélyes gyógyszert foglaltak le, melyek becsült értéke 41 millió dollár (körülbelül 9 milliárd forint) - írta meg az IT café.

Az illegális honlapok üzemeltetőit célzó, „Operation Pangea VI” fedőnevű akcióban a száz ország rendőrségei, vámhatóságai, illetve egyéb állami hivatalai vettek részt. A kampányt, illetve a mostani rajtaütést is támogatják az egészségügyi felügyeleti szervek, valamint bankkártyatársaságok is.

Gyógyszer


A fellépés eredményeképp több mint 9000 weboldalt zártak be, melyek a hamis termékek terítésével foglalkoztak, leállították a feltárt rendszerekben a pénzügyi tranzakciókat, illetve sikerült spamküldő rendszereket is blokkolni. A rendőrök és 522 ezer gyógyszert tartalmazó csomagot vizsgáltak át, ezek közül 58 ezret foglaltak le.

A lefoglalt gyógyszerek többsége a legkeresettebb, legális forrásból beszerezve drágának számító készítmények közé tartozott: antibiotikumok, rákgyógyszerek, antidepresszáns tabletták, illetve étrend-kiegészítők és potencianövelő szerek.

forrás: IT café

Címkék: potencia, lefoglal, étrend, hamis, rák, gyógyszer, letartóztat, egészségügyi anyagok