Az orvosok azt mondják, minden ötödik magyar szenved valamilyen allergiás betegségtől. Közülük is a legtöbben a parlagfűtől.

A tapasztalatok szerint 100 náthás allergiás közül hatvanan a parlagfűre érzékenyek, a többiek az egyéb virágporokra és fákra. A betegség jelentkezése kortól független, de a legtöbb túlérzékeny 30 és 50 év közötti.

- Jelenleg úgy néz ki, hogy Magyarországon minden ötödik ember valamilyen allergiás betegségben szenved, nem pont szénanáthában, de egyéb allergiás betegségek is vannak. Nyilván, hogy a legtöbb a szénanáthás beteg, tehát a pollenallergiás beteg és ezek közül is a legtöbb a parlagfű allergiás beteg - dr. Berta Gyula tüdőgyógyász, allergológus szakorvos.

Helikopterrel ellenőrzik a somogyi szántóföldeket és környéküket. 2011-ben 600, tavaly márcsak 360 hektárt tudtak berepülni a hatóság emberei. Így a büntetések nagysága is csökkent a két év alatt 13 millióról, hat és fél millióra zsugorodott.

"Arccal a parlagfű ellen" címmel hirdetett programot a megyei növény és talajvédelmi igazgatóság. A kormányhivatalban ma polgármestereknek és jegyzőknek tartottak előadást arról, mit kell tenniük július elseje után, ha parlagfüves területet találnak. A szakember szerint továbbra is jelentős a parlagfűvel fertőzött földek nagysága.

- Akár a déli homokosabb területeken is megtalálható, igazán az az őshazája ahonnét indult el, de ugyanígy a Kapos öntésterületén, itt a tabi térségben szintén, akár a Balaton-parton uyganúgy komoly problémáét okoz - Novák Csaba igazgató, Növény és Talajvédelmi Igazgatóság SMKH.

Helikopteres ellenőrzés valószínűleg idén is lesz és Somogy déli részére összpontosul, mondta a növényvédelmi igazgató. A hatóság 15 és 50 ezer forint közötti bírságot szab ki egy hektár alatt. E fölött pedig akár 5 millió forintot is fizethet az a gazda, aki nem tisztítja meg földjét a parlagfűtől.

Címkék: parleg, ellenes, , indul, szezon, egészségügyi anyagok