Somogy Megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve alapellátási munkaértekezletre hívta a megye felnőtt, gyermek háziorvosait és fogorvosait. A példaértékű szakmai platform célja az volt, hogy a Somogy Megyei Egészségfórum Alapellátási és Prevenciós Munkacsoportjában meghatározott feladatok teljesítéséhez és a szűrési tevékenység megyei mutatóinak javításához megnyerjék az alapellátás orvosait.

Az értekezleten Dr. Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy hosszú távon csak széleskörű összefogással és egymás munkájának kölcsönös támogatásával és a lakosság egészséggel kapcsolatos ismeretinek együttes fejlesztésével érhető el eredmény annak érdekében, hogy megyénk aggasztó népegészségügyi mutatóin javítani tudjanak.

A fórumon a szakmai előadások mellett az előadók kiemelték, alapvető fontosságú a lakosság figyelmének felhívása, egészségünkért elsősorban magunk vagyunk a felelősek. Fontos tudni, hogy az egészségügyi kockázatokat felmérő általános szűrővizsgálatokat jogszabályban meghatározott időszakonként a háziorvosoknál maga a beteg is kezdeményezheti. Felnőtt korban egyes szűrővizsgálatokat életkorhoz kötötten a biztosítottak önkéntesen és térítésmentesen vehetnek igénybe.

A háziorvos végzi többek közt a szív és érrendszeri veszélyeztetettség felmérését családi kórelőzmény, fizikális és laborvizsgálatok alapján, illetve a magas vérnyomás, cukorbetegség-, érszűkület szűrővizsgálatát, és vesekárosodás szűrését. A legrosszabb stratégia az, ha már csak akkor fordulunk háziorvosunkhoz, ha tüneteink vannak vagy már súlyosan megbetegedtünk. Az alapellátásban végzett egészségbiztosítás által finanszírozott betegségmegelőzés, valamint a krónikus betegségekre hajlamosító tényezők meglétének vizsgálata alkalmasak az egyes betegségek korai fázisban történő felismerésére, és megakadályozhatják súlyos betegségek kialakulását. Az átszűrtségi mutatók javításához az alapellátásban tevékenykedő orvosoknál is szükség van a prevenciós szemlélet további erősítésére. 

A Prevenciós Munkacsoport céljainak megvalósításához és a hamarosan bevezetésre kerülő Nemzeti Szűrőprogram alkotó javaslatokkal való támogatásához kérte a megyei tisztifőorvos az értekezleten megjelent több mind 170 fő alapellátó orvos közreműködését.

Címkék: kezel, eredményes, ér, szív, betegség, cukor, orvos, egészségügyi anyagok