Az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet megvizsgálta a daganatos betegségek régiós előfordulási és halálozási adatait. Az elkészült ráktérkép szerint:  a méhnyakrák a rosszabb szociális körülmények között élőknél fordul elő a legtöbbször. Ennek oka: az alacsonyabb higiéniás szint, a partnerek számának gyakori váltogatása valamint a prostitúció. A legtöbb beteget a fővárosban regisztrálták, de Pest és Somogy megye is ott van az élvonalban, beleértve az egész Dél-Dunántúlt. A halálozási adatok is megdöbbentőek: az említtet területeken 35 százalékkal többen halnak meg méhnyakrákban, mint ország többi részén. Borsod, Szabolcs-Szatmár, Bács-Kiskun és Csongrád megyében azonban átlag alatti a betegség előfordulása. Az emlőráknak pedig elsősorban Budapesten, Miskolcon és Szegeden, Székesfehérváron magas a halálozási aránya, viszont az országos átlag alatt marad az esetek száma a Tiszántúlon, Békés és Hajdú-Bihar megyében.

Évente csaknem 1200 új beteget regisztrálnak az orvosok, és csaknem 500-an vesztik életüket a méhnyakráktól. Közülük a legtöbben a 30-40 közötti korosztályból kerülnek ki.

Az orvosok szerint a legnagyobb kockázatnak azok a nők vannak kitéve, akik sűrűn váltogatják szexuális partnereiket, vagy szülés közben megsérült a méhszájuk. Számukra ezért fokozottabban ajánlott a rendszeres szűrővizsgálat elvégzése.

A veszélyeztetettséget pedig még tovább növeli a dohányzás, a hormontabletták tartós szedése, a HIV fertőzés, a szexuális higiéné hiánya és az immunhiányos állapot. Ezek összessége ugyanis gyengíti a szervezet HPV fertőzésre adott immunválaszát.

A méhnyakrák korai stádiumban jól gyógyítható. Ezért is szükséges a rendszeres szűrővizsgálat. A fejlettebb országokban éppen emiatt már évek óta folyamatosan csökken a betegségben elhunytak száma. Magyarországon azonban sokszor nem használják ki a szűrővizsgálatok lehetőségeit. Egy 2003-as felmérés szerint a magyar nők mintegy harmada vett csak részt az ingyenes szűrővizsgálatokon. Igaz, a magánorvosoknál elvégzett viziteket nem rögzítik a nyilvántartásban.

Címkék: nyak, HPV, méh, rák, , somogy, egészségügyi anyagok