Az utóbbi évtizedben egyre több a szélütéses beteg. Évente csaknem 14 ezer magyar veszti életét agyvérzésben. A fiatalok körében is egyre többször találkoznak vele. Minden tizenkettedik beteg ugyanis 50 év alatti.

Agyvérzésről akkor beszélhetünk, ha az agy valamelyik ere megreped, és vérzés lép fel, amely elkezdi nyomni az agy többi részét, egyes területeken pedig vérhiány alakul ki. Illyenkor zsibbadás és beszédzavar is jelzi, hogy nagy a baj.

A betegség kialakulásának esélyét nagyban növeli kezeletlen magas vérnyomás, az érelmeszesedés, vagy a születési rendellenességek (értágulat, érdaganat, agyi elváltozások stb.). A stroke azonban egy új eljárással megelőzhetővé vált amennyiben időben felfedezik annak tüneteit.

A betegség elleni harc egyik fontos kulcsa lehet a pécsi professzor, Hudák István új módszere, amellyel egy éren át végzett műtéten keresztül lehet elvégezni az agyi érgomolyagok kezelését. Ennek lényege, hogy úgynevezett liquid-polimer folyadékot fecskendeznek az érbe, amely a vérrel keveredve azonnal megszilárdul, így akadályozva meg a további vérzések kialakulását, azáltal, hogy az anyag gyakorlatilag úgy viselkedik, mint egy ragasztó. Az új eszköz tehát nem egy csodaszer, amely meggyógyítja a stroke-on átesett embereket, hanem  segíti az agyi erek vérzésének megelőzését .

A szert egyébként már több mint egy évtizede vizsgálják. 2001-ben zajlottak  már ez irányú állatkísérletek Kaposváron is, 2003-ban pedig több száz betegen próbálták  ki a folyadékot. Az eredmények  magukért beszéltek: több páciensnél teljesen megelőzték az agyi vérzéseket.

A szer azóta sem kerülhetett piacra. A találmány ugyan már túl van a szabadalmaztatáson, azonban az engedélyeztetési procedúrához hiányzik a szükséges tőke.

A feltalálók először az Unió területén hoznák forgalomba a készítményt, és minden klinikán elérhetővé tennék azt. Az amerikai engedélyeztetés csak ezután következne, azonban a professzor, Hudál István tart attól, hogy a forgalmazás joga így külföldi kézbe kerülhet, akkor pedig sokkal drágábban juthatna el a szer a magyar betegekig. Rosszabb esetben pedig elhallgatnák a szer létezését.

Forrás: Webbeteg

Címkék: agyi, találmány, vérzés, stroke, orvos, egészségügyi anyagok