Csütörtök este száll fel a kaposújlaki reptérről az a gép, amely a légipermetezést végzik Kaposváron és környékén. A szúnyogok az elmúlt napok meleg időjárása miatt szaporodtak el Kaposváron és környékén, ezért Szita Károly polgármester elrendelte az irtást. Eső esetén az irtásra pénteken kerül sor.  

A vegyszert már korábban megvette a város, s az időjárási viszonyok úgy indokolták, hogy csütörtökön álljanak neki a munkának. A szúnyogokat – hasonlóan a korábbi évek gyakorlatához – a levegőből irtják majd. Elsősorban az egybefüggő zöld-, illetve a vizes felületek között szórják ki a permetet - hektáronként 0,8 litert - főként a Deseda és a Kaposvölgye felett. A permetezés körülbelül 200.000 négyzetméternyi területet érint. Ha indokolt, akkor többször is lesz irtás. A város költségvetésében 2,5 millió forintot áll rendelkezésre erre a célra, de szükséges, akkor megemelik a keretet.

A balatoni légi irtás kevéssel reggel nyolc óra előtt kezdődött és délelőtt tíz óráig tartott.


Az eddiginél több, összesen három repülővel 5700 hektáron hajtják végre a kémiai beavatkozást, amely várhatóan a korábbi biológiai irtással együtt hatékonyan csökkenti a csípésszámot.

A szakember arról is beszámolt, hogy az irtás után 48 órával elvégzett csípésszám-vizsgálatot követően mérhető lesz az irtás eredményessége, ennek alapján döntenek a további védekezésről.

Forrás: MTI

Címkék: hadat, üzentek, Balatonon, szúnyogirtás, irtás, légi, egészségügyi anyagok