Tegnap még arról adhattunk hírt, hogy levonulóban van az influenzajárvány, ma pedig a pollenek térnyeréséről kell beszámolnunk:

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az Magyar Távirati Irodával azt közölte: ha enyhe marad idő és jelentős mennyiségű csapadék sem hullik, akkor az allergiásoknak számítaniuk kell arra, hogy tüneteik a következő napokban erősödni fognak.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához eddig beérkezett adatok alapján a mogyoró virágporának mennyisége mindenhol elérte a tüneteket okozó közepes szintet, sőt a hét második felében Miskolcon, Pécsett és Zalaegerszegen már magas koncentrációt is mértek. Az éger virágporának koncentrációja is több helyen elérte a közepes, illetve Pécsett vasárnap a magas szintet. A baranyai megyeszékhelyen a ciprus- és tiszafafélék pollenszemeiből is tüneteket okozó mennyiséget mértek.

Kiemelték továbbá, hogy a pollencsapdákban a mogyoró, az éger, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a juhar pollenszemei mellett már a kőrisét is regisztrálták.

Felhívták a figyelmet továbbá az OKI új szolgáltatására: a www.pollendiary.com/Phd/hu címen elérhető weblapon egy gyors regisztrációt követően az allergiások személyre szabott, hasznos információhoz juthatnak.

Címkék: tünet, magas, allergia, ÁNTSZ, pollen, influenza, egészségügyi anyagok