Az egyik leggyakoribb szívprobléma a koszorúér elváltozás. A kaposvári főorvos azt mondja, innen egyenes út vezet az infarktushoz.

- A koszorúér betegség a szívinfarktus előszobája és az lenne a szerencsés, ha ezeket megelőzni tudnánk, vagy hamarabb be tudnánk avatkozni, vagy ami a legjobb lenne a prevenció, ha már el sem jutnának a betegek odáig, hogy koszsorúér betegség miatt kórházba kerülnek - mondta a Kaposi Mór Oktató Kórház kardiológus főorvosa, dr. Papp Előd.

A keringési rendszer elváltozásai vezetik a halálozási okok listáját Somogyban is. Bár az elmúlt két évtizedben némileg csökkent az ilyen betegségben elhunytak száma. A második helyen a daganatos betegségek állnak.
A statisztikai hivatal vizsgálta a születéskor várható élettartamot is. Somogyban a nőknél ez 78 év, férfiaknál 70. Ez a negyedik legrosszabb eredmény az országban.

Összességében azonban mégis folyamatosan csökken a halálozás. 11 év alatt csaknem 800-zal kevesebben halnak meg évente Somogyban. Sőt az idei év első felében a Somogy Temetkezési Kft. területén 100-zal kevesebb temetés volt, mint egy évvel korábban. Ez a szakemberek szerint a javuló életkörülményekre vezethető vissza, illetve arra, hogy a 2. világháborúban sokan idő előtt haltak meg.

- Ezek a férfiak életkoruk elején 18 és 30 év között hunytak el, tehát nagy valószínűséggel ebben az időszakban fejezték volna be az életüket és ez a szám azért hiányzik ebből a számból - mondta a Somogy Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója, Puskás Béla.

Kedvező adat az is, hogy 2012 első 9 hónapjában országosan mérséklődött a népességfogyás.

A kormány által életre hívott demográfiai munkacsoport szerint azonban a század végére így is legfeljebb 8 millióan élnek majd Magyarországon, ráadásul rendkívül elöregedhet az ország, ami végzetes gazdasági és társadalmi hatásokkal járhat. Ezért szeretnék feltérképezni, hogy mi a legfőbb akadálya a fiatal pároknál a gyermekvállalásnak.

Címkék: keringési zavar, elváltozás, koszorúér, Kaposi Mór Oktató Kórház, betegség, egészségügyi anyagok