A kormány jövőre 50 milliárd forintot szán a frissen végzett orvosok bérének rendezésére. Az orvosi kamara megyei elnöke szerint ez javíthat a helyzeten.

Kedden, szerdán és délutánonként hiába beteg valaki Szentbalázson, az orvos nem tudja fogadni. Ilyenkor ugyanis a környező falvakat járja. Így van ez már évtizedek óta, de azt mondja, egyre nehezebben bírja.

- 1984 januárja óta dolgozom Szentbalázson, mint háziorvos, akkor még-még könnyebben ment a jövés-menés most már nehezebb - mondta a háziorvos, Dr. Debreczeni Tibor.

Nemcsak az orvos, a betegek sem örülnek annak, hogy osztozniuk kell háziorvosukon.

- Azért jó lenne ha lenne egy állandó orvos, mert elég sok a beteg. Itt az öregotthon, idősekotthona, azért jó lenne ha lenne egy ilyen-olyan orvos, aki mindig itt van, minden nap, de legalább is minden délelőtt - mondta Gécziné Sárdi Erzsébet.

Somogyban több mint 200 háziorvosi praxis van. Ennek háromnegyede, azaz több mint 150 háziorvos több település között ingázik.

Az egyik legproblémásabb a Szentbalázsi orvos helyzete. Ő Kaposgyarmaton, Hajmáson, Gálosfán, Sántoson és Cserénfán is dolgozik. De szennai kollégájának is négy települést kell ellátnia: Kaposszerdahelyt, Patcát, Zselickisfaludot és Szilvásszentmártont. A legnagyobb területet a tabi háziorvos járja be. Ő Bábonymegyeren keresztül Bonnyapusztán át egészen Ságvárig utazik egy-egy betegért.

A legtöbb háziorvos ebbe már beletörődött. Hiány azonban nem csak itt, hanem a gyerekorvosoknál is van. A kormány most ezen próbál változtatni.

- Mmost a gyermekgyógyászoknak, Méhes Károly, volt pécsi egyetemi tanárról elnevezett ösztöndíjat találtak ki, ami bizony a gyermekgyógyászoknak a csökkenő létszáma miatt, illetve elöregedő volta miatt nagyon fontos, hogy legyenek rezidensek - mondta az Orvosi kamara megyei elnöke, Dr. Andrásofszky Zsolt.

Emellett pedig jövőre 50 milliárd forintot fordít az állam a rezidensek fizetésének rendezésére. Így a külföldi elvándorlások száma várhatóan csökkenni fog és könnyebben fel tudják tölteni a még betöltetlen praxisokat Somogyban is.

Címkék: külföld, rendelő, hiány, orvos, somogy, egészségügyi anyagok