A megelőzésre és a gyors reagálásra hívta fel a figyelmet ma a Magyar Stroke Társaság a színházban.

A Kéz című darab bemutatóján lett rosszul az egyik színésznő egy évvel ezelőtt. Nehezen beszélt, majd összeesett. Később kiderült stroke-ot kapott. Ma már jobban van, de még nem dolgozik.   

Kollégái ma szűrővizsgálaton vettek részt, hogy hasonló ne fordulhasson elő. A nyaki ultrahangon kívül vérnyomás és vércukormérés is várta a színház dolgozóit. Többen többféle technikát dolgoztak ki a stressz csökkentésére. Ez ugyanis az agyi érkatasztrófa egyik előidézője.

- Nem tudom a stresszt kikerülni csak megpróbálok valami technikát arra, hogy a lehető leggyorsabban megnyugtassam magam és hogy ne hatalmasodjon el rajtam ez az érzés - mondta a Csiky Gergely Színház színművésze, Csapó Virág.

Az egyik jó módszer a rendszeres mozgás.  

- Van egy kis konditermünk, igaz tavaly nem volt pénzünk ezt tovább fejleszteni, emellett  jógaoktatás is van a színházban - mondta a színház igazgatója, Rátóti Zoltán.

A stroke a somogyiak 3 %-át érinti, és egyre több a fiatal. Azonban ha 4 órán belül ellátják a beteget, nagy eséllyel felgyógyulhat. Ha a környezetünkben lévő embernek beszédzavara van zsibbad a karja azonnal mentőt kell hívni.

- Tavaly 8%-volt az 50 évnél fiatalabb. A stroke a legfőbb oka a tartós rokkantságot okozó betegségeknek - mondta a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumának alelnöke, Dr. Vajda Zsolt.

Az egészséges életmódra nevelést Kaposvár is fontosnak tartja. Az itt élőket már gyerekkorban erre szoktatják.

- Nagyon sok a városban a zöld terület. Ez eleve a jó levegőt szolgálja ezért vezette be a város a 2. osztályban az úszást, hogy már gyermekkorban az egészséges életmódra szoktassuk őket - mondta Kaposvár alpolgármestere, Oláh Lajosné.

Ezen kívül 1400 kaposvári általános és középiskolás diák számára biztosít ingyenes korcsolyázási lehetőséget a város.

Címkék: stoke, szélütés, agyvérzés, színház, kórház, egészségügyi anyagok