Somogyban a balesetek ágazati megoszlásában nem figyelhető meg jelentős változás a 2011-ben megfigyeltekhez képest. Az eddig feldolgozott munkabaleseti jegyzőkönyvek alapján jellemzően a balesetek túlnyomó többsége a feldolgozóipar és a gépipar területén következett be, de azok mellett számos baleset történt az oktatás, igazgatás, a szállítás, raktározás, posta és távközlés, a kereskedelem és vendéglátás, az egészségügyi és szociális ellátás, valamint a mezőgazdaság és az építőipar területén is. Emelkedett a súlyos munkabalesetek száma is az elmúlt évekhez képest a megyében. Súlyos munkabalesetek vonatkozásában ez év során október végéig 11 munkavégzés közben elszenvedett, és súlyos kimenetellel végződött munkabalesetet vett nyilvántartásba a munkavédelmi felügyelőség. Súlyos munkabaleset 7 esetben építőipari tevékenység során, 2 esetben feldolgozóipari tevékenység, egy esetben favágás közben következett be, illetve további egy esetben közúti közlekedésben szenvedett halálos kimenetelű közúti balesetet a munkavállaló.

A balesetek okai között gyakori az emberi figyelmetlenség, de több baleset következett be a nem megfelelő anyagtárolás, a szükséges biztonsági berendezések (védőburkolatok, védőberendezések) hiánya, vagy működésképtelensége, illetve a szükséges egyéni védőeszközök hiánya miatt. Előfordult baleset a nem megfelelő javítás, karbantartás, illetve konstrukciós hibás gép miatt is. Megfigyelhető, hogy a munkáltatói részről a balesetek vizsgálata során leggyakrabban a munkavállalói mulasztásokat teszik felelőssé, és a hasonló balesetek megelőzésére leggyakoribb intézkedésként az oktatást jelölik meg a baleseti jegyzőkönyvekben. Az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés szempontjából fontos követelmény, hogy a munkavállalók jól tájékozottak legyenek a rájuk vonatkozó szabályokról és követelményekről, azonban az oktatás nem helyettesítheti az esetenként szükséges biztonsági berendezéseket, védőeszközöket, vagy a biztonságos munkaterületet, ezért fontos, hogy a megelőző intézkedések teljes körűek legyenek.  

A Somogy Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve folyamatosan végez ellenőrzéseket a munkáltatóknál. Az ellenőrzésekkor a munkahelyi balesetek, foglalkozási megbetegedések megelőzése kiemelt hangsúlyt kap, így az intézkedések jellemzően preventív, figyelmeztető jellegűek, melyek célja a jogszerűség helyreállítása. Az ellenőrzéseknek nem célja a bűntetés, azonban az egészséget nem veszélyeztető, és biztonságos munkavégzésre vonatkozó követelmények teljesítését elmulasztó, és ezzel a munkavállaló életét, testi épségét, vagy egészségét súlyosan veszélyeztető munkáltatóval szemben a munkavédelmi hatóság munkavédelmi bírságot alkalmaz.

Címkék: száma, nőtt, munka, egészségügyi anyagok, baleset, kaposvár