Ezt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályának vezetője, Ócsai Lajos mondta az MTI-nek.

Kifejtette: Magyarországon a gyermekkori, kötelező védőoltások révén például a tetanusz és a diftéria ellen is jó alapimmunizálásban részesül minden gyermek. Az immunitás viszont évről-évre csökken a szervezetben. Ezért ahhoz, hogy a védőoltásokkal kapott védelem egy életen át megmaradjon, a szakemberek szerint bizonyos - a diftéria, a szamárköhögés, illetve tetanusz elleni védőoltásokat - nagyjából 10-15 évente ajánlott megismételni.

Ócsai Lajos szerint különösen fontos ez a tetanusznál, amely az esetek 40 százalékában halált okoz. A diftériával kapcsolatban Magyarországon jó az alapátoltottság, jó a járványügyi helyzet - tette hozzá.

Egy már beoltott embernél a diftéria sokkal enyhébb tüneteket okoz - tette hozzá -, de ha egy újszülöttet fertőz meg vagy egy olyan gyermeket, aki valamilyen egészségügyi okból nem kaphatta meg az oltást - akkor nála "teljes aktivitásában" zajlik le a betegség.

Az egész világon nehezebb viszont a szamárköhögés elleni védekezés. Ez ellen az újszülötteket mindenképpen meg kell védeni két-három hónapos korukig, amikor első oltásukat megkapják. Ha egy csecsemőnél kialakul a szamárköhögés, az agy oxigénhiányos állapota, illetve a köhögés miatti rázkódás akár egész életére kihathat, csökkentheti az agy teljesítőképességét. Magyarországon évente nagyjából 20 szamárköhögéses eset fordul elő, kétharmaduk olyan csecsemőknél, akik nem kaptak védőoltást.

Ócsai Lajos kifejtette: az újszülötteket úgy lehet megvédeni, ha a környezetükben élőknek tökéletes az immunitásuk. Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy a születendő gyermek családját oltsák be.

A H1N1 vírus okozta járvány arra hívta fel a figyelmet - hogy semmiféle veszéllyel nem jár, ha bizonyos vakcinákkal az állapotos nőket is beoltják. Az ellenanyag a placentán keresztül átmegy a gyermek szervezetébe, és így a gyermek védett lesz - magyarázta a főorvos.

(MTI)

Címkék: felnőttkor, tetanusz, védelem, gyermek, oltás, egészségügyi anyagok