Pénteken éjjel még északon várható zápor, zivatar, majd pénteken napközben marad a forró, nyári idő, napközben már újra száraz, napos időben lesz részünk, 33-39°C közötti rekkenő hgőség várható. Egyre inkább megélénkül, a Dunántúlon megerősödik a délnyugati szél.

Szombaton is hasonló lesz a helyzet, tovább tombol a kánikula, a megélénkülő délnyugati szélben délen, délkeleten ismét 38-39°C-ig melegedhet a levegő. Sok napsütés várható, de késő délután északnyugaton már kialakulhat zápor, zivatar.
Vasárnap várhatóan megérkezik a felfrissülést hozó hidegfront, nyomában feltámad a szél és egyre több helyen számíthatunk záporok, heves zivatarok kialakulására. A hét elejére jelentősen visszaesik a hőmérséklet, végre fellélegezhet szervezetünk.

A magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent a lakosság számára, amely indokolja az egészségügyi ellátórendszer figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti tájékoztatását. Az egészségügyi ellátó rendszer elemei – elsősorban a fekvőbeteg ellátók – gyakorlottak a hőségriasztásra való reagálásban, felkészülésben és a többletfeladatok ellátásában.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:

augusztus 23. csütörtök
hajnalban:
16, 22 °C
napközben:
28, 36°C
augusztus 24. péntek
hajnalban:
14, 21 °C
napközben:
32, 37 ºC
augusztus 25. szombat
hajnalban:
16, 23 °C
napközben:
30, 38 ºC
augusztus 26. vasárnap
hajnalban:
15, 22 °C
napközben:
27, 34 ºC
augusztus 27. hétfő
hajnalban:
13, 19 °C
napközben:
24, 29 ºC

A lakosság által igénybe vehető klimatizált helyiségek Kaposváron:
- Kaposvár Plaza, Kaposvár
- TESCO Áruház Kaposvár, Berzsenyi u. 5.
- OBI Áruház, Kaposvár
- Spar Áruház, Kaposvár, Honvéd u.
- Spar Áruház, Kaposvár, Budai Nagy Antal u.
- Csemege-Match Zrt., Kaposvár, Berzsenyi u., Irányi D. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Bereck S. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, El d u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Füredi u.
- Corso Bevásárló Központ, Kaposvár, Achim A. u.
- Penny, Kaposvár
- PRAKTIKER Kaposvár, Füredi u.

Az egészségügyi intézmények teljes egészében nem légkondicionáltak, de például az intenzív osztályon, a sürgősségi betegellátó részlegen, a műtőkben és a központi sterilizálóban megoldott a levegő hűtése. Ahol nincs klíma, éjszakai szellőztetéssel és kereszthuzattal igyekeznek elviselhetőbbé tenni a meleget. A nem feltétlenül sürgős operációkat elhalasztják, a műtéten átesett betegeket légkondicionált őrző- vagy intenzív osztályra viszik. A túlzott hűtés azonban ízületi és tüdőgyulladást okozhat.

Az országos tiszti főorvos utasításának megfelelően a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a következő intézkedéseket tette:

- hőségtervek aktiválása szociális ellátó intézményekben, házi gondozó szolgálatnál
- gyakoribb locsolás az esti órákban (közutak, parkok)
- igénybe vehető légkondicionált közintézmények listájának közzététele
- hosszantartó aszály esetén fellépő hőséghullám idején megfelelő minőségű ivóvíz biztosítása
- hajléktalanokkal való törődés, ivóvíz biztosítása
- bölcsődék, óvodák, napközi otthonok, nyári táborok értesítése
- a lakosság tájékoztatása a veszélyekről, a megelőzés lehetőségeiről

Az extrém hőség sokkal jobban megviseli a szervezetet, mint például a szennyezett levegő vagy más kellemetlen környezeti hatások. Országos Mentőszolgálatnál az extrém hőmérsékletű időszakokban, így e napokban is húsz-harminc százalékkal magasabb a riasztások száma

A keringés mellett az idegrendszerünket is jócskán próbára tehetik a tikkasztó, nyári napok. Ezért aztán érdemes odafigyelni a folyadékpótlásra, s azt se feledjük, hogy a szervezetbõl kiürült sókat, nyomelemeket is pótolni kell.

Az erős nappali felmelegedés és a hosszú ideje tartó csapadékmentes, száraz időjárás miatt a megye erdőterületein és környezetükben – a lágyszárú növényzet és az erdei avar kiszáradásával – fokozott tűzveszély alakult ki.
Ennek következtében a Somogy Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága július 06-tól tűzgyújtási tilalmat rendelt el, amely továbbra is érvényben van.

Ettől az időponttól kezdődően tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag- és gazégetést is.

A tilalom az igazgatóság illetékességi területén fekvő erdőkre, fásításokra, valamint az erdőterületek, fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre vonatkozik.

Aki megszegi a tűzgyújtási tilalmat, 100 ezer forintig terjedő erdővédelmi bírsággal is sújtható.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a forró nyári napokon kerüljenek mindenfajta szabadtéri tűzgyújtást. Az autóval, vonattal utazóktól pedig azt kérjük, hogy égő cigarettacsikket ne dobjanak ki az ablakon.

Címkék: keringés, másodfokú riasztás, locsolás, hőség, Somogy, egészségügyi anyagok