A Magyar Vöröskereszt idén hatodik alkalommal indította el Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát 13 Balaton-parti település 21 strandján, június 29. és augusztus 20. között.

A szolgálatban részvevő 320 vöröskeresztes elsősegélynyújtó fiatal minden nap, délelőtt 10 és este 6 óra között látta el vízben és vízparton szerzett sérüléseket. Az idei szezonban erre, 4364 esetben volt szükség, ez rekordnak számít.

elsősegély vöröskereszt balaton


A 2007-es indulás óta ezen a nyáron fordultak a legtöbben az elsősegélynyújtókhoz segítségért, pedig a szűkös költségvetés miatt kevesebb strandon indulhatott el a szolgálat. Jellemzően kagyló okozta vágás, rovarcsípés, ficam és kisebb sportsérüléseket láttak el a vöröskeresztesek. Mentőhívásra harminchét esetben volt szükség.

elsősegély vöröskereszt balaton


A balatoni elsősegélynyújtók két alkalommal sikeres újraélesztésben is segédkeztek. Először július elején, a Balatonudvari- Fövenyes strandon járultak hozzá egy életmentéshez a vöröskeresztes fiatalok, majd augusztus 18-án a badacsonyi strandon volt szükség rájuk. Mindkét esetben a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkatársával közösen és az Országos Mentőszolgálattal együttműködésben folyt az életmentés - tájékoztatott a Magyar Vöröskereszt.

elsősegély Balatonföldvár bemutató 1


„A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat 2007-es indulása óta több mint húszezer esetben nyújtottak szakszerű segítséget a vöröskeresztes elsősegélynyújtók és négy esetben történt közvetlen életmentő beavatkozás – hívta fel a figyelmet Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

Az idei BESZ-es strandok listája:

Somogy megye: Balatonmáriafürdő: Fizetős Strand Balatonfenyves: Csalogány Strand, Központi Strand, Alsó Strand Balatonlelle: Napfény Strand Balatonszemes: Élményfürdő Balatonszárszó: Móricz Zs. u.-i Strand, Központi Strand
Balatonföldvár: Nyugati Strand, Keleti Strand

Veszprém megye: Balatonudvari: Központi Strand,Fövenyes Strand Balatonakali: Önk.-i Strand Révfülöp: Császtai Strand, Szigeti Strand Badacsony: Badacsonyi Strand, Tomaji Strand Szigliget: Szigligeti strand Balatonederics: Hajórév Strand

Zala megye: Gyenesdiás: Diási Strand, Alsó Lidó Strand

Címkék: életmentés, elsősegély, Vöröskereszt, önkéntesek, Balaton, egészségügyi anyagok