Sor áll a zöldséges standnál. A legtöbben hetente kétszer is elmennek a kaposvári nagypiacra. Ekkor szerzik be a szükséges, zöldséget, gyümölcsöt.

- Mi nagyon szeretjük a zöldséget, gyümölcsöt, de sajnos kevés alkalmunk van enni, megmondom miért. Nem itt lakunk Kaposváron, ha nem 10 kilométerre és be kell érte jönni - mondta a szennai Pintér István.

A GFK felmérésből kiderült: egy-egy bevásárlás alkalmával átlagosan 2 kiló kerül a kosarunkba. Gyümölcsök közül almát, barackot és dinnyét eszünk a legtöbbet.

- Minden este most dinnye kúrát tartok pontosan - mondta Pálinkás Éva.

A téli szezonban pedig sok fogy mandarinból és narancsból. A zöldségek közül legnagyobb mennyiségben a krumplit, a paprikát és a paradicsomot veszik. A piackutató felmérése azt is kimutatta, hogy 6 %-kal nőtt a zöldség és gyümölcsfogyasztás az egy évvel korábbihoz képest.

- Van emelkedés, mert az utolsó két-három évben olyan erőteljesen visszaesett, hogy ahhoz képest egy szerényebb emelkedés is mutatósnak számít - mondta Földesi Gáspár, őstermelő.

Az árusok azt tapasztalják, hogy elsősorban a hazai árut keresik a vevők, abból is ha van, akkor a vegyszermenteset veszik.

- Még ha kisebb is, nem kell, hogy tökéletesen szép legyen, hibátlan nem kell lennie, hanem finom legyen és akkor mindig visszajönnek - mondta Borbély Krisztina, kereskedő.

A növekedés oka lehet, hogy ismét divat savanyúságot, befőttet eltenni, másrészt egyre tudatosabban táplálkozunk.

- Jó az, ha minimum legalább napi öt adag zöldség és gyümölcs elfogy egy átlag embernél. Mondjuk 2 adag gyümölcs és három adag zöldség. Ez az adag általában a 10 dekát jelenti - mondta Ábrahám Alexa Anita, dietetikus.

A dietetikus azt is javasolja, hogy ezeket leginkább nyersen fogyasszuk.

Címkék: tudatos táplálkozás, dietetikus, gyümölcs, zöldség, felmérés, egészségügyi anyagok