Az ajkai kórházból már szombaton hazaengedték az ott ápolt négy kisgyermeket, a veszprémi kórház gyermekosztályán pedig még hárman vannak. Őket valószínűleg vasárnap már hazaengedik. Azt még nem tudni mi állhat a megbetegedések hátterében. A laboratóriumi vizsgálatok eredménye leghamarabb hétfőre készül el, de azt továbbra sem tartják valószínűnek, hogy étel okozta volna a tüneteket - mondta a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve járványügyi osztályának vezetője, Pápai Enikő.

A gyermekek nagy része infúziós kezelésre szorult. A benn tartott 3 gyermek állapota is stabilizálódott  - mondta Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház gyermekgyógyászati osztályának ügyeletes orvosa.
A megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgató, Leitold József úgy tájékoztatott:  A kétszáz férőhelyes ifjúsági szállást szombaton két hatóság szakemberei is ellenőrizték: járványügyi vizsgálatot végzett a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, míg a megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság higiéniai szemlét tartott. A vizsgálatok szerint a megbetegedés forrása nem a tábori konyhából származott, mive az üdülő konyhájában mindent rendben találtak, az ételeket megbízhatóan friss alapanyagokból készítették, és ezt az előírások szerint írásos dokumentumokkal is igazolni tudták. Azóta pedig érkezett egy újabb turnus is.

Mint arról korábban beszámoltunk: Hasfájással és hányásos tünetekkel szállították kórházba tizenöt balatonakaliban táborozó kisdiákokat szombat délelőtt.  Tizenegyet a veszprémi, négyet az ajkai kórházba ápoltak.

(mti)

Címkék: hányás, rosszullét, balaton, tábor, gyermek, egészségügyi anyagok