Mint arról korábban beszámoltunk: a Balaton Soundot követő napokban furcsa felhívás kapott szárnyra a Facebookon, amely szerint egy ember fertőző agyhártyagyulladásban életét vesztette a fesztivál területén, ezért a rendezvény résztvevői mindenképp menjenek el a háziorvosukhoz vagy az ÁNTSZ-hez. A tisztiorvosi szolgálat akkor Facebook oldalán cáfolta a történteket, később azonban kiderült, a hír mégis igaz. Részben.

A felhívásban szereplő 17 éves budapesti lányt július 17-én a szállították kórházba. Nem sokkal később C-típusú Neisseria meningitidis fertőzés következtében kialakuló súlyos vérmérgezésben meghalt. Az elhunyt a megbetegedését megelőző időszakban Zamárdiban, a Balaton Sound Fesztiválon tartózkodott.

Az ÁNTSZ hivatalos közleménye szerint: a beteg első tünetei a halála előtti napon, budapesti otthonában jelentkeztek. Másnap kórházba szállították. Állapota nagyon gyorsan romlott, és a szakszerű egészségügyi ellátás ellenére néhány órán belül meghalt. A laboratóriumi vizsgálatra vett vérmintából kimutatták C típusú meningococcus baktériumot, amely járványos agyhártyagyulladást, illetve vérmérgezést okozhat.

A fesztiválozóknak azonban nem kell tartaniuk a fertőzéstől. Az ÁNTSZ szakmailag indokolatlannak tartja egy antibiotikus kezelés megkezdését a rendezvény összes résztvevője közt, mivel a meningococcus baktérium csak közvetlen, szoros kapcsolat révén terjed emberről-emberre.

Kedden járványügyi vizsgálat keretében megkezdődött az elhunyttal szoros kapcsolatba került személyek körének felderítése, és az esetlegesen szükséges antibiotikus megelőzés megkezdése. A járványügyi vizsgálatokat a halálozás helye (Pest megye), a lakóhely (Budapest) és a rendezvény helye (Somogy megye) szerint illetékes kormányhivatalok kistérségi népegészségügyi intézetei az ÁNTSZ-szel szoros együttműködésben folyamatosan végzik. A szakemberek a járványügyi vizsgálat keretében részletesen felderítették az elhunyt megbetegedését megelőző napokban folytatott tevékenységét és környezetét, ezzel leszűkítve az esetleges megfertőződöttek körét.

Azok a felderített személyek, akik az elhunyttal közvetlen kapcsolatba kerültek a fesztiválon vagy azt követően, már antibiotikumos kezelés alatt állnak. Az illetékes népegészségügyi intézetek közreműködésével, illetve orvosi javallatok alapján csütörtökig összesen 69 főt vetettek a kezelés alá.

Az ÁNTSZ-nek jelenleg nincs tudomása további beteg fesztiválozóról.

A betegség jellemző kezdeti tünetei között szerepelhet a magas láz, erős fejfájás, levertség, hányinger, hányás, tarkókötöttség, bőrvérzések. A kórokozóval fertőződött személyek többsége nem betegszik meg, csak tünetmentesen hordozza egy ideig a baktériumot. Megbetegedés esetén viszont annak lefolyása gyors, akár súlyos, életet veszélyeztető is lehet, ezért az időben elkezdett, szakszerű orvosi kezelés mindenképpen szükséges. A C-típusú Neisseria meningitis megbetegedés a hazánkban elérhető meningococcus elleni védőoltásokkal megelőzhető. A tünetek észlelése esetén javasolt minél előbb orvoshoz fordulni.

A fertőzésnek potenciálisan kitett, egészséges személyek körében az időben elkezdett antibiotikus kezelés megelőzheti a betegség kialakulását, és a súlyos lefolyást.

Nézze meg erről készült videónkat:

Címkék: ántsz, fesztivál, sound, beteg, egészségügyi anyagok, balaton