Egészségügyi Trianonnak nevezte a göllei háziorvos a júliustól életbe lépő új betegellátási rendszert. Dombóvárra ugyanis csak átszálások és egy-két órás utazások árán tudnak csak eljutni. Az átalakuló egészségügyben osztályok szűnnek meg Marcaliban és Nagyatádon is, így bizonyos betegségekkel Kaposvárig kell utazniuk az ott élőknek.

A Gölleiek már ítéletet mondtak a még el sem indult rendszer fölött. A kaposvári helyett a dombóvári kórházba kellene járniuk, oda azonban csak átszállásokkal, nagy nehézségek árán tudnának eljutni.

- Kaposvárra járunk, hát hogyan járjunk át Dombóvárra, még akkor a buszmegállótól kellene helyi járattal menni - mondta Prokop Lászlóné.

Szarka Ágnes a falu orvosa nem találta települését a megyei betegutakról szóló utasításban, így a tolnaiban kezdte keresni.

- Nem értem a döntéshozókat, akik egy térképen megrajzolva ezt a betegutat ilyen módon leválasztották ezt az egy falut, ami lényegében Somogy megyéhez tartozik, annak egy jelentős települése. Nem tudok szebb szavakat mondani, Trianonhoz tudnám hasonlítani, ahogy a térképen ezt megrajzolták - mondta a háziorvos, Szarka Ágnes.

A döntés értelmében a gölleieknek belgyógyászat, sebészet, szülészet, nőgyógyászat és traumatológia szakrendelésekre is Dombóvárra kell járniuk, de némelyik rendelésre a kisgyaláni és büssüi betegeknek is Tolnába kell menniük.

Gölléből Inámpusztán keresztül Dombóvár 20 és fél kilométer. De erre busz nem jár. Ezt az utat nem választhatják. Batén át 26 kilométer, de itt fél-egy órákat kell várni a csatlakozásra. A településen azt tervezik, aláírásgyűjtésbe kezdenek, hogy visszaállítsák a megszokott rendet.

Bessenyei Gézáné is elégedetlen az új rendszerrel szemben: - Ezt ne csinálják, mert esküszöm össze fog a falu, elmegyünk és kihajtjuk őket onnan, hogy ha ezt meg merik csinálni velünk. -

A kórházak szombaton kapják meg az új működési engedélyüket, így egyelőre nem tudni pontosan a betegutak részleteit. Az azonban már most is biztos, hogy a sürgősségi ellátást igénylőket ott sem küldhetik el ahol megszűnik az aktív gyógyítás, a július elseje előtt kiállított beutalóval rendelkezőket fogadni kell, akkor is ha már nem oda tartozik a beteg, a megkezdett ellátást pedig az adott helyen kell befejezni. A szakminisztérium vasárnaptól egy havi türelmi időt hirdetett, minden kórháznak el kell látnia a beeső betegeket, és be kell fejeznie a megkezdett ellátásokat.

Címkék: tolna, trianon, Gölle, orvos, somogy, egészségügyi anyagok