Snufi, a 10 hetes palotapincsi a veszettség elleni első injekciót kapja meg. Gazdájának több kutyája és cicája van. Azt mondja, fontosnak tartja a veszettség elleni védekezést.
Azért is tartom jónak, mert mi az állatot nem az udvarra tesszük ki, tehát, hogy nem ott vannak, hanem bent vannak a lakásban. Gyakorlatilag velünk élnek. És a tisztaság és az egészség, ha együtt van, akkor, ha együtt vagyunk, nagyon fontos -mondja Kühner Ildikó.

Egyre kevesebben gondolják így. Az állatorvosok tapasztalták: jelentősen visszaesett a beoltott kutyák száma.


- Már tavaly a tavalyelőttihez képest 30%-kos visszaesés volt. Most szerintem egy olyan 50%-os visszaesés tapasztalható ahhoz képest, amikor a soroltást végeztük -  Dr. Gippert Róbert, állatorvos. Hozzá tette: ennek az utcai oltás megszüntetésén kívül anyagi okai vannak. Sok családnak még az évenkénti 3500 forint kifizetése is gondot okoz. Ráadásul a büntetés sem megoldott. Pedig csak Kaposváron évente 100 kutya- vagy macskaharapás derül ki. Idén is több harapás történt.


- 47 eset volt, ebből 40 kutya és 7-8 macska eset. A 40 kutyából az oltatlanok száma egy 20%-ot jelent. Ami azt jelenti, hogy 2011-ben nem volt beoltva. Ez nem egy kedvező jelenség - mondja a Somogy Megyei Állatorvosi Kamra elnöke, Dr. Zomborszky Zoltán.

kölyökkutya 2


Azaz minden 5. kutya nem volt beoltva. A statisztikák alapján ez azt jelenti, hogy több mint 1500 kutya nincs beoltva Kaposváron. Az önkormányzat egyébként 3 éve csaknem 7 ezer kutya chippel való ellátását fizette. Ez több mint 6 és fél millió forintba került. Az oltáson kívül ma már ez is kötelező.


- Ezt úgy hívjuk, hogy tiltott közösség ellenes magatartás. Ami miatt eljárás indítható az eb gazdája ellen. Helyszíni bírságot is kiszabhatnak - mondta Dr. Farkas Edit aljegyző.


Ez 50 ezer forint is lehet, de súlyosabb esetekben akár a 150 ezer forint is. A megye más területein is hasonló az oltási arány. A tavaly beoltott 50 ezer kutya negyedénél ezt idén nem ismételték meg.

Címkék: minde 5., 12 ezer, ebadó, kutya, Somogy, Kaposvár, egészségügyi anyagok