A nagy mértékű elszarusodás a pikkelysömör, vagyis a pszoriázis súlyos tünete. Nem véletlenül nevezik a 21. század leprájának. Pedig ez a kór nem fertőző, hanem genetikai alapú. Általában stressz vagy egyéb más körülmény hozza elő. A fő okot egyelőre még kutatják.A pikkelyszerű bőrelváltozés érintheti az egész teste, de az is előfordul, hogy csak a térden és a könyökön fordul elő. Ezenkívül izületi fájdalmakkal is jár.

A kaposvári pszoriázis klub betegtalálkozót szervezett szombaton. Ennek keretében különféle ismeretterjesztő előadásokat tekinthettek meg a betegséggel kapcsolatban.

A találkozón csaknem 100-an vettek részt. Egyebek közt Debrecenről, Budapestről, Szegedről, Pécsről, és Harkányról is érkeztek látogatók. A legutóbbi találkozóhoz hasonlóan, az idén is kaptak adományokat az érdeklődők a St. Teotonio lovagrend jóvolából - mondta a KaposPontnak a Kaposvári Pszoriázis Klub tagja, Petes Tamás.

A betegség a lakosság 2%-át érinti. Van akinél már gyermekkorban kezdődik, de az is gyakori, hogy felnőtt korban jön elő a kór. A különböző kezelésekkel a legtöbb páciens tünetmentesen élheti az életét. Kenőcsökkel, tablettákkal, fényterápiával lényegesen javulhat az állapota a betegeknek. De a legjobban bevált az injekciós kezelés. Egyre több új gyógymód áll rendelekezésre. Ilyen az új biológiai kezelés, amely az immunrendszerre hat, és hosszú távra tünetmentesít. Viszont rendkívül drága.

Címkék: Petes, pszoriázis, pikkelysömör, találkozó, klub, egészségügyi anyagok, kaposvár