Pénteken nyújtotta be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a családjogi és cégjogi eljárások egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslatát, amely egyszerűbbé tenné az örökbefogadáshoz és apai elismeréshez kapcsolódó eljárásokat.

A javaslat szerint teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat során a gyermek nevéről is nyilatkozni kell,. Az elismeréshez szükséges hozzájáruló nyilatkozatot pedig egy tiszteletbeli konzuli tisztviselő előtt is megtehetik az örökbefogadók. Az ügyintézést tovább könnyíti, hogy az említett nyilatkozatokat a kormányablakoknál is megtehetik az ügyfelek.

A gyermek érdekeinek védelme érdekében a kormány lehetővé teszi, hogy egyes esetekben a házasságon alapuló apaság vélelmének megdöntésére és a teljes hatályú apai elismerő nyilatkozat felvételére egy eljárásban, egyszerre kerülhessen sor  - áll a minisztériumi közleményben. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert gyakran előfordul a családoknál, hogy a szülők ugyan már nem élnek együtt, papíron még mindig házastársnak számítanak, miközben a feleségnek gyermeke születik az újabb élettársától.

Az örökbefogadás szabályai is megváltoznak. Felbontott örökbefogadás esetén a gyermek újabb eljárás nélkül, a lehető leghamarabb kerülhet az új családjához.

A javaslat szerint az örökbefogadottnak jogában áll a származásának megismerése, ezért a gyámhatóság tájékoztatást adhat az örökbefogadására és a vér szerinti testvéreire vonatkozó kérdésekben. Valamint egészségügyi szempontból a vér szerinti szülőkre vonatkozó információkat is kérhet az örökbefogadott a gyámhatóságtól, amennyiben szüksége van rá. valamint egyszerűsödik a külföldön történő örökbefogadás hazai elismerése is.

Címkék: adoptálás, navracsics, örökbefogadás, apa, szabály, egészségügyi anyagok