Az ünnepségen köszöntőt mondott dr. Szerémy György, a Magyar Vöröskereszt Somogy megyei vezetőségének elnöke és Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő.

Műsorral készült a Summertime Együttes.

1828. május 8-án született Jean Henri Dunant, svájci üzletember, a Vöröskereszt alapítója, aki munkásságáért Béke Nobel-díjat is kapott. A Magyar Vöröskereszt 1881-ben jött létre, megalakulását 1882-ben ismerte el a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága és 1921 óta tagja - a ma már 187 országot tömörítő - Vöröskereszt és Vörös Félhold mozgalomnak.

A világnap alkalmából rendezett kaposvári ünnepségen köszöntőt mondott dr. Szerémy György, a Magyar Vöröskereszt Somogy megyei vezetőségének elnöke és Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő. Műsorral készült a Summertime Együttes.

A Vöröskereszt és Vörös Félhold világnap jelentős esemény a humanitárius szervezet életében, mert ekkor emlékezik meg az alapítójáról, Henri Dunantról, de emellett minden évben egy fontos tevékenységére is felhívja a figyelmet. Az IFRC idén a fiatal önkéntesek szerepét hangsúlyozza. A mozgalomban több mint 13 millió önkéntes tevékenykedik világszerte, akiknek fele az ifjúság köréből kerül ki. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt éves szinten mintegy 20 ezer önkéntest mozgósít Magyarországon.

A fiatalok idejüket, tehetségüket és energiájukat adják. Segítenek a közösségeknek a katasztrófákra való felkészülésben, elősegítik az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, és hirdetik a békekultúrát.

A MIVK szervezésében minden évben számos országos vetélkedőt, köztük az AIDS Prevenciós Versenyt, a Csecsemőgondozási Vetélkedőt, az Elsősegélynyújtó Versenyt rendezi meg. A nyári hónapokban pedig képzett önkénteseik vigyáznak a Balaton partján strandolók egészségére. A Magyar Ifjúsági
Vöröskereszt jelmondata: „Rád is szükség van, hogy jobb legyen a világ!”.

Címkék: Vöröskereszt, köszöntő, világnap, ünnepség, egészségügyi anyagok, Kaposvár