A tavaszi (húsvéti) kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzés.2012. március 19. és április 09. között zajlott le.  

Az ellenőrzések célterületei – az ünnepkörhöz kötődő sajátságokra figyelemmel – a hús- és húskészítmény előállítás és forgalmazás, a tojáscsomagolás és forgalmazás, az édesipari, illetve
borászati termék előállítás és forgalmazás, a takarmány előállítás és forgalmazás, továbbá az élőállat (bárány, nyúl) szállítások voltak. A végleges megyei adatok alapján a kollégák az említett
élelmiszer előállító és forgalmazó helyeken mindösszesen 160 ellenőrzést végeztek. A vizsgálatokat 9 hús-, húskészítmény előállítónál, 6 édesipari cégnél, továbbá 17 egyéb előállítónál (ide tartoznak a tojáscsomagolók is!) végezték, a forgalmazóknál pedig többek között 2 esetben nagykereskedelmi a tavaszi (húsvéti) kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzés.
raktárt, elosztó központot, illetve 13 hipermarketet vizsgáltak meg. Egyéb üzlet, szaküzlet, továbbá vásár, piac, valamint vendéglátóhelyek ellenőrzésére 113 esetben került sor Az ellenőrzéseken kiemelt figyelmet fordítottunk a friss hús forgalmazás technológiájára, higiéniájára és a termékek nyomon követhetőségére, valamint az élelmiszerhulladék kezelésre is.

Az eredmények ismeretében elmondható, hogy az ellenőrzési időszakban nagy jelentőségű, vagy nagy értékű tételt érintő jogsértés a megyében nem került feltárásra. Az ellenőrök a tavalyinál kevesebb jogsértést tapasztaltak, egyre kevesebb a hiányosság és szabálytalanság, illetve a feketegazdaságból származó élelmiszer. Ennek köszönhetően ritkábban bírságoltak az ellenőrök is: Míg a 2011-es év hasonló időszakában az összes ellenőrzés 10 százalékában szabtak ki valamilyen szankciót, addig idén ez az arány 7 százalék alá csökkent. A feltárt hiányosságok miatt 7 esetben figyelmeztetést, 4 esetben pedig bírságot szabtak ki a kollégák 175000 Ft összegben.

Leggyakrabban előforduló hibaként a lejárt fogyaszthatósági/minőségmegőrzési idejű termékek forgalomba hozatalának kísérlete, illetve különböző súlyú higiéniai hiányosságok említhetők. Ezen túlmenően az élelmiszerhulladék kezelésére irányuló ellenőrzések mintegy 5%-ában tapasztaltunk hiányosságokat (befogadó nyilatkozat-, illetve nyilvántartás hiánya; nyomon követési problémák).

A szakemberek összesen 1548 élelmiszer tételt vizsgáltak meg, melyeknek 0,8%-át (13 tételt) kellett kivonni a forgalomból főként a fogyaszthatósági/minőségmegőrzési idő lejárta miatt.

Fentieken túl 206 élőállat szállítmányt (24725 db szállított állat) vizsgáltak meg a hatósági állatorvosok, jogsértést nem tapasztaltak.

Összességében elmondható, hogy a Somogy megyei fogyasztók ünnepi asztalára idén is biztonságos élelmiszerek kerültek -derül ki a megyei kormányhivatal közleményéből.

Címkék: hiányosság, hús, élemiszerlánc, eredmények, ellenőrzés, egészségügyi anyagok