Még mindig nincs pontos adat arról, hány rokkantnyugdíjas jelentkezett felülvizsgálatra, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége szolidaritási számlát hozott létre.

A bírósági, alkotmánybírósági, strasbourgi emberi jogi bírósági eljárások előkészítésével és folytatásával kapcsolatban felmerülő költségeket finanszíroznák a szolidaritási számlára érkező pénzből.

Legnagyobb bajban azok a III. csoportos rokkantak lesznek, akik bármilyen okból nem jelentkeztek március 31-ig felülvizsgálatra. A legutóbbi adatok szerint 196 ezer rokkantnyugdíjas közül több mint 179 ezren fordultak a nyugdíjbiztosítóhoz. Vagyis egy nappal a határidő előtt még mintegy 16 ezren ezt nem tették meg, bár elképzelhető, hogy a postán küldött leveleik csak később értek be. Aki viszont elmulasztotta a bejelentkezést, az májustól automatikusan elveszíti eddigi járandóságát. Pontos adatokat tegnapra ígért az erőforrás minisztérium, ám az adatok feldolgozása még mindig tart.

Somogyban 12-15 ezer közöttire tehető az érintettek száma.  

A Népszava szerint az új rendszer célja, hogy a kormány 150 ezer embert visszaküldjön dolgozni.

A bűnbakképzéssel párhuzamosan szűntette meg a kormány a rokkantsági nyugdíjat. Az új rendszerben az egészségkárosodottak rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást kaphatnak. Azok, akik 2011. december 31-ig betöltötték az 57. életévüket, ugyanazt az összeget kapják, mint korábban, csak nem rokkantsági nyugdíjként, hanem ellátásként. A fiatalabb, III-as kategóriába tartozóknak kell orvoshoz menniük. Akit rehabilitálhatónak találnak, havi 28 ezer 720 forintot, vagy havi 57 ezer 440 forintot kaphat.

A MEOSZ beadványa

Forrás: nepszava.hu

Címkék: MEOSZ, rokkantnyugdíjas, bűnbak, felülvizsgálat, rokkant, egészségügyi anyagok