A tél leghidegebb időszaka elé nézünk. Az előrejelzések szerint éjszakánként sok helyen -17 fokig is hűlhet a levegő és nappal sem lesz sokkal melegebb, - 4, -7 fok várható, valamint komolyabb havazás. A megyei védelmi bizottság feladata a lakosság ellátásának és a gazdaság működésének biztosítása különösen: a közlekedés, az alapvetõ élelmiszerellátás, a gáz és villamos energia ellátás, az egészségügyi ellátás a balesetek és katasztrófahelyzetek felszámolásának tekintetében. Az ülésen résztvevő katasztrófavédelmi szakemberek, a rendőrség, a katonaság, a mentők, a közútkezelő és a megyei népegészségügyi szakigazgatási szerv vezetői meghatározták a megelőzéssel és a lehetséges veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatokat, az előzetes felkészülés rendjét, valamint kijelölték a szükséghelyzetben bevonható erőket és a kapcsolattartókat.

A Somogy Megyei Védelmi Bizottság ezúton is felhívja a megyei lakosság figyelmét, hogy a rendkívüli, szokatlan hidegre való tekintettel fokozottan figyeljünk oda egymásra, a lakókörnyezetünkben élőkre és készüljünk fel a hideg okozta váratlan helyzetekre a közlekedésben és a mindennapokban egyaránt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatósága az útpadkákról eltakarította a zavaró anyagokat, a szükséges kátyúzást elvégezték. Felújították a burkolatjeleket, kicserélték a sérült táblákat, burkolatokat. A hóvédművek kihelyezése megtörtént. Szükség esetére mintegy 4400 tonna útszóró sóval és 31 tonna calcium-klorid sóoldattal rendelkeznek. -20 Celsius fok alatt a sózás hatástalan, ilyenkor csak a mechanikai védekezés használ, az ehhez szükséges érdesítő anyagokkal rendelkeznek, a hómarók készenlétben állnak.
A közútkezelő 24 órás diszpécserszolgálatának száma: 82/415-235, a megyei útviszonyokról a 82/415-235, 30/641-1217 telefonszámon vagy az ügyelet(kukac)somogy.kozut.hu  e-mail címen lehet tájékozódni.

Kapos Volán Zrt.: a megyei közlekedési vállalat autóbuszainak téli átvizsgálása megtörtént, a gépjárművekbe a téli időszakban használatos dermedésmentes gázolajat töltenek. A műszaki szolgálat az esetleges meghibásodások kijavításához minden nagyobb városi pályaudvaron (Kaposvár, Siófok, Marcali, Nagyatád) készenlétben áll, ők szükség esetén azonnal be tudnak avatkozni. Felmérték a kritikus útszakaszokat (a megyében 15 ilyen mellékút van) az itt közlekedő autóbuszok mindegyike téli gumiabronccsal van ellátva.

E.on: a gázszolgáltatás kritikus pontjai a települések nyomásszabályzó állomásai, ezek téli felkészítése megtörtént. A szerelői gépjárművek felkészítése szintén, ezekbe dermedésmentes üzemanyagot töltenek. Felhívják a figyelmet, hogy a házi nyomásszabályzók, órák fagyvédelme szükséges.

Az áramszolgáltatók a karbantartási munkálatokat elvégezték, náluk szintén 24 órás diszpécserszolgálat üzemel. Amennyiben megerősített készenlét szükséges külsős vállalkozókat vonnak be.

Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Meghatározták az ügyeletek működési rendjét, szükség esetén készenlétbe helyezik az operatív törzset és a veszélyhelyzetkezelő központot.  Felmérik a közlekedési szempontból kritikus pontokat, kijelölik a melegedőpontokat.

SMRFK

A közlekedési balesetek, úttorlaszok gyors felszámolásában nyújt segítséget, 21 terepjáróval rendelkeznek, közlekedésükben szüksége esetén a SMKH Erdészeti Igazgatósága valamint a Sefag Zrt. is segítséget nyújthat.

SMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv

A  betegszállítókkal, kórházakkal felvették a kapcsolatot a hatékony és gyors betegszállítás érdekében valamint a hajláktalanellátás terén is jelentős szerep hárul rájuk.  E területen saját jelzőrendszeres szolgálattal rendelkeznek a szociális és háziorvosi szolgálattal együttműködve.


A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 24 órás ügyeleti száma (82/528-999).





Címkék: hideg. lesz, felkészülnek, szokatlan, védelmi, bizottság, egészségügyi anyagok