A hirtelen jött meleg miatt a mentőket is többet riasztják. 20 százalékkal többen lettek rosszul, mint egy átlagos napon. A szeszélyes idő egész héten marad. Hideg és melegfrontok váltják egymást.

Nyári zápor decemberben. Többeket váratlanul ért a hirtelen jött enyhe idő. Ilyenkor sokan inkább már havazásra számítanak.

Szombaton még fagyos, télies idő volt, csak pár méterre lehetett ellátni a sűrű köd miatt. Három súlyos baleset is történt a hétvégén. A mentőknek nem csak ezért, az enyhüléssel járó melegfront miatt is több lett a dolguk.

A belgyógyászati esetek tekintetében olyan 15-20 %-kal nőtt az esetforgalom, ezek általában szív és érrendszeri rosszúllétekre vezethetők vissza - tájékoztatott Kaposvári mentőállomás vezetője, Németh Géza.

Az orvosok szerint ilyen időben azok is rosszul lehetnek, akik eddig egészségesnek hitték magukat. Dr. Horváth Ágota tudőgyógyász szakorvos és háziorvos hozzátette: "Akinél még nem fordult elő ritmuszavar, előfordul, hogy most jelentkezik először. Olyan komoly változások érik a szervezetet ilyenkor, hogy ezek a problémák sokkal gyakrabban fordulnak elő, mint más esetben."

Az előrejelzések szerint a frontok egész héten váltják egymást. Holnap például hidegfront érkezik. A december elejéhez képest a héten, továbbra is viszonylag enyhe idő lesz, de annyira meleg - mint például vasárnap - már nem lesz - mondta a meteorológus, Németh Lajos.

Az orvosok azt tanácsolják ha valaki rosszul van azonnal kérjen segítséget.

Címkék: kikelet, melegfront, december, meteorológia, időjárás, egészségügyi anyagok