Kaposváron nincs olyan mérőhely, ahol napi szinten lehetne figyelni a légszennyezettségi adatokat. A várossal kötött szerződés szerint negyedévente egy mobil mérőállomáson mérik a levegő szennyeződéseit. Két hétig telepítik az állomásokat. Az adatokat összegzik, kiértékelik, és eljuttatják a városnak. A legutóbbi, májusi mérés szerint a szennyezettség a határértékhez közeli volt. Általában azonban határérték alattiak az eredmények. Ezt az autók forgalma , és a fűtési szezon is befolyásolhatja. Szakemberek szerint Kaposvár kedvező fekvése miatt, alacsony az esély a szmoghelyzet kialakulására. Igaz, nem tudni jelenleg mi a helyzet.
- Szmogriadót nem rendelhetünk el. Mivel nincs napi mérésünk Kaposváron, ezért pontos információval nem rendelkezünk arról, hogy jelen pillnatban milyen a város légszennyezettsége - mondta a Kapospontnak a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szakmai tanácsosa. Emesz Tibor hozzátette: a felügyelőségnek nincs anyagi lehetősége arra, hogy egy állandó monitoring állomást létesítsen a somogyi megyeszékhelyen. A mérőműszer felállításához Kaposvár önkormányzatának segítségére lenne szükség.

Mint arról korábban beszámoltunk: magas légszennyezettségi adatokat mértek Budapesten, Pécsen, Miskolcon, Debrecenben, Székesfehérváron. Nyíregyházán szmogriadót vezettek be.

Szmog


Internetes mérőoldalak szerint a szállópor koncentrációja az említett városokban eléri a szennyezett vagy erősen szennyezett szintet. Az önkormányzatok ezért az érintett területeken arra kérik a lakókat, ne használják a dízel üzemanyaggal működő autóikat . Nyíregyházán tűzgyújtási tilalom lépett érvénybe. A meteorológusok szerint a következő napokban sem lehet szélre és csapadékra számítani, így napokig maradhat a rossz levegő a városban. Ha tovább romlik a helyzet, akár az autóforgalmat is korlátozhatják a városban. Miskolcon egyelőre még nem lépett érvénybe szmogriadó, a későbbi adatoktól függ, szükség lesz-e a bevezetésére.

A szmoggal szennyezett levegő káros a tüdőre, felső légúti betegségeket és szemgyulladást okozhat. A légszennyezettség küszöbértéke 75 mikrogramm. A szmogriadónak két fokozata van. Ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőálláson is meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot. Ha mérési mennyiség meghaladja a 100 mikrogrammot és nem várható időjárás változás, riasztást kell bevezetni.

Címkék: szmog, napokban, légszennyezettség, riadó, egészségügyi anyagok, Kaposvár